Arjan de Wolff de Grossglockner en de gletsjer

Grossglockner Blauw ijs

We kregen van Arjan de Wolff een verslag binnen vanaf de Grossglockner. Een mooi verslag en een terugtrekkende gletsjer

Vandaag zijn we van Seeboden Karinthië, naar Piessendorf gereden. De oversteek heb ik gemaakt over de Fantastisch prachtige Grossglockneralpenstrasse. Helaas waren de bergen verstopt onder een dikke laag wolken, helaas hebben we dit niet in de hand.

Na een prachtige klim van uit het dal van Flattach kwamen we via Heiligenblut boven aan bij het uitzichtpunt op de hoogste berg van Oostenrijk, de Grossglockner 3.798 meter. Vanaf het parkeerdek zag ik de gletsjer liggen met zijn mooie blauwe ijs. Ik wilde er hoe dan ook naar toe om te kijken. De weg er naar toe zag er enorm uit…. ver, stenen, zand….

Grossglockner liftWe namen de nostalgische lift uit 1963 naar beneden, naar de voet van de gletsjer. 24 euro voor een familie retour (2 volwassenen en 3 kinderen). Na een steile rit van wel 5 minuten kwamen we beneden aan. Ja, aan de voet waar de gletsjer lag in de jaren ‘60.

Nu hebben ze er een bouwwerk van trappen gemaakt, naar de bodem waar ooit de gletsjer lag, want door de klimaatverandering is de gletsjer een stuk teruggetrokken.

Grossglockner

Ik heb met mijn kinderen 2 uur gelopen tussen stenen, rotsen, zand en kleine waterstroompjes om uiteindelijk bij dat mooie blauwe ijs te komen. Het is schrijnend om te zien hoe deze in hoog tempo smelt en verdwijnt.  Op de weg er naar toe staan er bordjes met om de 5 jaar waar de gletsjer op dat moment was. Je loopt de hele tijdlijn af, je merkt ook dat de bordjes steeds verder uit elkaar staan, dus naarmate we richting 2015 komen is het smelten steeds sneller gegaan.
Eenmaal aangekomen sta je daar voor een muur van 40-50 meter blauw ijs, inmiddels ligt er een stromende rivier van smelt water voor dit ijs.

De gletsjer maakt ook veel herrie, je hoort het smeltwater stromen en samen komen tot kolkende rivieren. Het ijs maakt een krakend geluid van het bewegen van deze ijsmassa’s. Het is bizar om te zien dat al die stenen, keien duizenden jaren onder honderden meters dik ijs heeft gelegen. In het water voor de gletsjer drijven stukken ijs, deze zijn bedekt door stenen, gruis en zand. Door het smelten vallen er voortdurend stukken in de water.

Na wat foto momenten moesten we snel weer terug, een hele klim omhoog. Met de tong op de staart, 7,5 km gelopen en 4 uur verder waren we net op tijd terug op het punt in de jaren ‘60 waar de gletsjer lag om weer in dat oude treintje te stappen om terug te gaan.

Wat een fantastische ervaring. Ik kan het ook iedereen aanraden dit punt van de gletsjer te bezoeken, want met dit tempo is al dat mooie blauwe ijs met 10 jaar verdwenen.

Grossglockner

Tip: doe wel bergschoenen aan, en neem een fles water mee.

Arjan, bedankt voor je bijdrage en wie volgt?

Alpen Reizen

(Visited 282 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

3 reacties

 1. Dennis schreef:

  Hier zijn wij ook eens geweest. Het was wat slecht weer met bewolking, maar konden de gletsjer goed zien. We zijn niet tot het blauwe ijs gelopen, maar stonden wel versteld van dit stukje prachtige natuur. Aan iedereen aan te raden.

 2. Marc schreef:

  Ik ‘ken’ de Pasterze al 45 jaar en zie haar met lede ogen steeds kleiner worden .. ?
  Kmnd. jaar ga ik ook eens ‘onder’ kijken.
  Bedanktvoor het ‘sprekende’ verslag !
  Servus …!!

 3. Jacoline schreef:

  Prachtige gletcher wij hebben 2 jaar terug naar onder gelopen en vorig jaar naar bovenaan de gletcher gelopen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *