Geschiedenis van Kirchberg in Tirol

Panorama Kirchberg

Wapen kirchbergOnderdeel van het skigebied Kitzbühel Kirchberg en zeer geliefd onder de Nederlanders, een relatief groot dorp met in het midden een middeleeuwse kerk waar omheen de talloze winkels, hotels, restaurant en de nodige kroegjes zich bevinden. Dit is Kirchberg in een notendop.

Het 5131 inwoners tellende dorp in Tirol ligt op slecht 7 kilometer ten westen van Kitzbühel, met als enige minpunt het verkeer wat door het dorp rijdt. Ook ligt het ca 5 kilometer ten oosten van Brixen im Thale, aan Brixentalstraße B 170. Overigens wordt doorgaand verkeer richting Wörgl of Kitzbühel mooi door tunnels langs het dorp geleid.

Naast de winkels, kroegjes en andere voorzieningen heeft Kirchberg een skischool met een eigen oefenweide, en de Fleckalmbahn, Maierlbahn, Pengelstein en Gaisberg zijn vanuit het dorp goed bereikbaar met de bus. Sinds 2005 is er een directe verbinding tussen Kirchberg en Skiwelt.  Korte busrit en met de gondel van de Ki West zit je zo in Westendorf.

De geschiedenis

In de omgeving zijn er vondsten gedaan uit de late bronstijd (1100 – 900 v. Chr.) waaruit blijkt dat er toen al mensen in deze omgeving zich gevestigd hadden, net als Brixen im Thale. De eerste bewoners van deze streek waren de Illyriërs die hun vesting Sperten noemde, dit betekend zoiets als “dorpje aan de beek met dennen”.

Later is op deze plek een kerk op de berg gebouwd die de naam Kirche am Berg kreeg, maar pas in 1954 kreeg het officieel een naam en werd het Kirchberg in Tirol.

Kirchberg werd in het midden van de 6e eeuw door Beieren veroverd, en in 902 schonk de koninklijke minister Radolt het Prichenstal met Sperten of Kirchberg aan de bisschoppen van Regensburg, die het door voogden lieten besturen. In 1241 werd er voor het eerst officieel Sperten genoemd voor het dorp wat onder de Chirchberg lag. In 1333 wordt gesproken over “de gemeenschap van het parochievolk van Sperten” Kirchberg komt in 1377 in handen van de bisschop Friedrich von Chiemsee, die het in 1380 verkoopt aan de aartsbisschop van Salzburg met recht op terugkoop.

Kirchberg was tussen 1550 en 1700 een belangrijke mijnbouwstreek, voornamelijk pyriet, chalcopyriet en sideriet werd er gewonnen. De mijnbouw verdween rond 1800 toen de voorraden uitgeput raakten en pas in 1875 met dank aan een spoorlijn tussen Kirchberg en Brixental werd het beter. Met deze spoorlijn kwam de toeristenstroom opgang en de plaatselijke economie was hier zeker blij mee.

In 1816 werd het Brixental en dus ook Kirchberg een onderdeel van Tirol.

Kirche am Berg

In de categorie mooie verhalen is toch wel het verhaal over de kerk waaraan het dorp haar naam aan te danken heeft, volgens dit volksverhaal zouden duiven houten spanen die voor het dak van de kerk bedoelt waren naar de berg hebben gedragen. De inwoners zagen hierin een teken van God en bouwden de kerk op die plek, terwijl het oorspronkelijk in het dorp zelf gebouwd zou worden.

In de 13e eeuw werd het godshuis verbouwd in een Romeinse stijl, deze werd weer in de 15e eeuw gesloopt en een nieuwe kerk in gotische stijl herbouwd. Maar dat was nog niet alles drie eeuwen later in de 18e eeuw werd het omgebouwd en de binnenkant werd compleet in barokke stijl omtrokken in haar oorspronkelijke versie.
De kerk werd eind jaren 70 van de 20e eeuw volledig gerestaureerden vergroot volgens plannen van de Tiroolse architect prof. Clemens Holzmeister.

Heden

Momenteel valt het onder het skigebied Kitzbühel/Kirchberg een gebied met 170 km aan pistes, zeer bekend bij de Nederlanders. Het is levend en men blijft investeren in de toekomst.

Pisteoverzicht Kirchberg kitzbuhel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...