Hellingsgraad van de pistes

Stubaier Gletsjer Kaiserwetter

Hellingsgraad van de pistes

Daar sta je dan de eerste keer in de sneeuw, je hebt de keuze gemaakt tussen een paar latten of een snowboard. De eerste keer is altijd spannend en dus neem je les. Tijdens het boeken of erom heen kijk je naar de pistes, de kaarten en eigenlijk alles wat een gebied te bieden heeft. Je ziet een wirwar aan kleuren wat bepaald wordt door de hellingsgraad van de pistes.

Maar ook voor ons is het altijd weer lekker om al die kleuren weer te zien.

Terwijl oa. in Oostenrijk je de “keuze” hebt uit een blauwe, rode of zwarte piste kan het voorkomen dat in andere landen je ook nog kan kiezen uit andere kleuren.

Hier een overzicht van alle pistes, niet alle kleuren zul je overal tegenkomen.

  • Geen kleur of wit: Wordt ook wel babypiste genoemd en is eigenlijk een piste waar skischolen kleuters en/of crèches op zitten, daarnaast krijgen kinderen hier ook hun eerste les. Wordt ook wel een familie piste genoemd.l
  • Groen: Dit is de gemakkelijkste piste. Hierin zitten enkele korte hellingen maar in het algemeen is dit een platte piste.
  • Groen/Geel: Groene piste die je met voetgangers moet delen.
  • Blauw: Dit is de normale piste. Deze kan door iedere beginner genomen worden.
  • Rood: Dit is een moeilijke piste. Iedere gevorderde skiër kan er gewoon af skiën.
  • Zwart: Dit is een heel moeilijke piste. Meer bedoelt voor de ver gevorderde skiër.
  • Geel of Oranje: Dit zijn skiroutes die wel gemarkeerd maar niet geprepareerd zijn. Dit zijn gecontroleerde off-piste stukken waar iedereen de mogelijkheid krijgt om off-piste te gaan mits je aan een aantal voorwaarden voldoet. Zoals lawinepieper, airbag enzovoorts.

Kaprun Kitzsteinhorn Black Mamba

De geoefende onder ons mijden het liefst blauw vooral op drukke momenten en gaan het liefst rood of zwart, maar zo af en toe een blauwe is ook wel lekker. Maar wanneer spreekt men over bv. een blauwe of een rode piste?

Dit heeft te maken met de hellingsgraad.

De indeling is als volgt:

  • Groene piste heeft een hellingsgraad tussen de 3 en 9 procent.
  • Blauwe piste heeft een hellingsgraad tussen de 10 en 16 procent.
  • Rode piste heeft een hellingsgraad tussen de 17 en 23 procent.
  • Zwarte piste heeft een hellingsgraad vanaf 24 procent.

Er is enige verwarring hoe men de hellingsgraad aan te willen geven De één spreekt graag in percentages terwijl de freeriders of te wel de off-piste sporters het heeft over graden. Het is nogal verwarrend. Het wordt nog verwarrende als je weet dat de hellingsgraad niet in graden maar in procenten wordt uitgedrukt, het is niks minder dan de uitkomst die je krijgt wanneer je het hoogteverschil deelt door de horizontale afstand.

Heel simpel dus….

Om het nog simpeler te maken spreekt men in de lawinebulletins over graden en niet over procenten.

hellingsgraad pistes

Hierboven een mooie grafiek waarin je het verschil tussen graden en procenten kan zien, spreek je over een piste met een hellingsgraad van 45º dan spreken de off-piste sporters en lawinekundigen over 100%. Maar een piste van 35º komt eigenlijk niet voor en dan heb je een diep zwarte piste, maar off-piste is er eigenlijk geen grens maar in Europa is een hellingsgraad van 55º of 154% toch echt wel de max.

Maar of een piste moeilijk is heeft niet alleen te maken met de hellingsgraad maar ook de kwaliteit van de sneeuw is hierin leidend. Op een zwarte piste met b.v. 10 cm verse sneeuw of te wel poedersneeuw is het “makkelijker” dan één die ijzig is. Maar dit geldt ook voor de rode piste en voor beginners op de blauwe piste

Terwijl de groene pistes alleen in Oostenrijk voorkomen als er geen sneeuw op ligt ? komen deze pistes wel voor in Frankrijk en Noord Amerika. Mede hierdoor zijn de blauwe pistes in Frankrijk iets moeilijker in vergelijking met een blauwe piste in Oostenrijk.

Ben je wel eens in Noord Amerika dan zul je geen rode pistes tegenkomen, maar je komt er wel twee soorten zwart tegen. Zo heb je een piste met een of twee zwarte ruiten. Een piste met een zwarte ruit (Black Diamond) is een “normale” zwarte piste, terwijl een piste met een dubbele zwarte ruit (dubbel black diamond) een extreem moeilijke afdaling is.

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Twinsport WaxenSlijpen Fantastisch-Oostenrijk Banner 1200x700

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...