Hittegolf eindigt vandaag, komende week koel en wisselvallig

Wat hebben we een hete week achter de rug met diverse warmterecords. Afgelopen week was ook de warmste week van dit jaar met gemiddelde middagtemperaturen tussen de 34 en 39 graden ! Maar helaas gaat het stromingspatroon vanaf vandaag veranderen, komende week krijgen we totaal ander weer…

Afgelopen ochtend zagen we veel restbewolking in Oostenrijk, afkomstig van het onweer van gisteren. Deze bewolking lost vanmiddag verder op en op veel plaatsen schijnt enige tijd nog flink de zon. Met nog altijd een warme aanvoer vanuit het Zuiden zou het ook vandaag niet koud zijn met temperaturen tussen de 26 en 33 graden.

Echter zien we boven Frankrijk een koufront liggen en dit koufront koerst recht op Oostenrijk af. Deze middag nog bereikt het front Voralberg. Hierdoor zullen er in heel Oostenrijk talloze onweersbuien gaan ontstaan. Tijdens onweer is er kans op hagel, harde windstoten en gevaarlijke inslagen.

Morgen ligt het koufront horizontaal over Oostenrijk en zorgt voor veel regen. Vooral in Voralberg, Tirol en het Salzburgerland is het de hele dag bewolkt en regent het flink door. Hier wordt nergens de 20 graden meer gehaald. Richting het Oosten, in Graz maar ook Wenen is het eerst nog droog. Hier klimt de temperatuur eerst nog naar 23 of 24 graden maar al snel volgen buien en regent het hier ook de rest van de dag.

Korte weersverbetering… maar aanhoudend wisselvallig en later zelfs sneeuw?

Maandag maar ook dinsdag volgen een tweetal mooie dagen met een korte weersverbetering. Beide dagen verlopen door de komst van een klein tussenhoog zonnig en warm. De temperatuur loopt op naar 28 tot 34 graden, heerlijk zwembadweer. Maar de luchtdruk is niet stabiel genoeg en een krachtig lagedrukgebied vanuit de Poolregio komt snel dichterbij. En woensdag bereikt een portie koude poollucht Oostenrijk, en dan is de zomer echt even ver weg!

Woensdag maar ook donderdag zijn kletsnatte dagen. De wind is naar het Noorden gedraaid en de sneeuwvalgrens zakt weg richting de 2200-1800 meter. In de dalen is kil met temperaturen tussen de 7 en 15 graden. Daarnaast staat er een stormachtige wind.

Ook de verdere trend is nog niet hoopvol en het weekend verloopt buiig en koel. Ronduit wisselvallig en herfstig. De middagtemperatuur ligt vaker onder de 20 als boven de 20 graden. Mocht er na volgend weekend een weersverbetering plaatsvinden, dan zullen we dat natuurlijk direct melden.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk.

(Visited 221 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

2 reacties

  1. Jo Quaedvlieg schreef:

    Raar, hier in Karinthië melden ze best lekker weer, valt me zowiezo tegen, dat Karinthië niet of nauwelijks in de weerberichten wordt meegenomen, terwijl het hier momenteel stikt van de Nederlanders!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *