Koud en nat weekend, na het weekend flitsbezoek zomer

De zomer in Oostenrijk heeft helaas deze dagen zijn absolute dieptepunt bereikt. Met soms zeer zware buien, windstoten en een overduidelijk voelbare afkoeling. Hogerop in de bergen begint het nu zelfs te sneeuwen…

Enkele dagen geleden lieten we de boosdoener al zien. Een gigantisch lagedrukgebied lag op dat moment boven Noord-Frankrijk. Op dit moment ligt dit zelfde systeem met de kern boven de Alpen. In deze 3 dagen is het systeem maar hooguit 800 of 900km verplaatst. Een voor meteorologische begrippen moeizame verplaatsing, moeizamer als verwacht. Daardoor bleef het op veel plaatsen (vooral in Oostelijk Oostenrijk) nog net iets langer mooi en droog als eerst verwacht. Een mooie bonus zou ik zeggen !

Verder is het lagedrukgebied een beetje zijn structuur verloren maar voor het systeem uit zien we nog altijd die enorm warme stroming richting het Noorden, tot in Zweden aan toe waar het in Uppsala nog 27 graden is geworden vandaag.

Maar helaas nu hangt het systeem toch echt boven Oostenrijk en in de Noordelijke deelstaten, van Voralberg tot Salzburg, regent het de hele dag al flink door. Door deze vertraging is de sneeuwgrens nog niet enorm gedaald en ligt deze aan het eind van deze dag op 2600 meter. In de dalen is dit niet echt te merken is het ondanks de hogere sneeuwgrens gewoon ronduit koud met 8 tot 13 graden. Naar het Zuidoosten toe zijn er nog meer opklaringen en daardoor langere droge periode’s. Ook hier is het niet meer zomers warm, met veel wind en maximaal 19 tot 24, heel lokaal 25, graden.

Net over de grens in Zwitserland is de koude lucht al wel goed doorgebroken en hier kwam het al afgelopen nacht tot flinke sneeuwval. Dit was de regio Jungfraujoch deze middag, een prachtige maar absurde wereld voor midden augustus. Komende nacht kan de sneeuwgrens in Voralberg en Tirol nog even wegzakken naar 2000 meter! Morgenochtend dus witte toppen hier.

Naast witte toppen verloopt het morgen ook nog koel en druilerig. Vrijwel overal, met uitzondering van delen van Oost-Tirol en Oberosterreich, is het zwaar bewolkt. De temperatuur ligt tussen 10 graden in het Lechtal en 22 of 23 graden in de regio van Graz. Er zijn van tijd tot tijd flinke buien mogelijk, met de meeste in Noord-Tirol.

Zondag volgen er langere en droge perioden. Er is nog altijd veel bewolking maar de temperatuur weet al een beetje uit het dal te klimmen. Op de meeste plaatsen wordt het 18 tot 24 graden, de hoogste waarden in Karinthië. Hier kan de namiddag zelfs alweer zonnig verlopen.

Na regen komt zonneschijn. De zomer weer heel eventjes terug!

Na het weekend vormt zich een hogedrukgebied boven Centraal Europa. Hierdoor draait de wind opnieuw naar het Zuiden en bereikt warme lucht Oostenrijk. Zowel maandag als dinsdag is het in heel Oostenrijk zonnig en warm.

En dan is het weer heerlijk zwembadweer. De temperatuur ligt vrijwel overal tussen de 29 en 31 graden. We moeten het er wel echt even van nemen want dinsdagavond slaat het weer helaas om, een echte flitsbezoek van de zomer…

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

(Visited 127 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *