Na sneeuwval komt kaiserwetter

Na sneeuwval komt kaiserwetter

Ook vandaag is het weer bewolkt en koud in Oostenrijk. Daarbij sneeuwt het deze ochtend ook nog eens (vooral in het Noorden) tot in de lagere dalen. Over 3 dagen is het mei, maar het weer gedraagt zich daar nog niet naar.

hgt0_17042815_17042712

De hele dag nog sneeuwt en regent het flink door in Oostenrijk. In Voralberg, Tirol, Salzburgerland en delen van de Salzkammergut ligt de sneeuwgrens de hele dag tussen de 500 en 1000 meter. In het uiterste Zuiden en Oosten, tegen Slovenië en Hongarije aan, blijft de mildere lucht erg hardnekkig aanwezig. Hardnekkiger als dat ik eerst verwacht had. Hierdoor ligt de sneeuwgrens in bijvoorbeeld Burgenland de hele dag nog rond de 2000 meter en is er in dit relatief vlakke deel van Oostenrijk geen sprake van sneeuwval.

hoogblok1

Vanaf zaterdag wordt het allemaal weer wat fraaier in Oostenrijk. De sneeuw en regenstoring brokkelt en verdampt weg en in de loop van de middag klaart het steeds vaker op. Dit komt allemaal door de plotselinge komst van een stevig hogedrukgebied boven Scandinavie, dit hoog is namelijk bezig met uitbreiden richting Oostenrijk. Hierdoor wordt de koude Noordenwind afgesnoerd en draait de wind naar een meer zuid of oostelijke richting. Warmere lucht kan Oostenrijk bereiken.

Toch moeten we zowel het lagedrukgebied boven de Oceaan, als het mini lagedrukgebiedje bij de Baltische staten in de gaten gaan houden… deze kunnen na het weekend het weerbeeld bepalen.

tcdc_17043018_17042712

Maar eerst gaan we zondag nog profiteren van het uitlopertje van het hogedrukgebied. Het is in heel Oostenrijk zonovergoten ! Hierbij stijgt het kwik smiddags naar 16 tot 19 graden. Heerlijk kaiserwetter.

hoogblok2

Hoelang we het kaiserwetter nog gaan behouden is zeer lastig te voorspellen nu. Want het hogedrukgebied boven Scandinavie groot flink door en verankert zich net naast Noorwegen. Door deze net wat ongewenste positionering weten resten van lagedrukgebieden van de Oceaan Centraal Europa toch nog net te bereiken. In ieder geval een soort fantoompijn van het lagedrukgebied blijft over in de hogere delen van de troposfeer. Dit wil zeggen, de koude lucht die ze op hoogte meevoerde. We noemen dit fenomeen ook wel een koudeput. Koudeputten zijn relatief klein maar zeer gemeen. Ze veroorzaken vaak buiige regens die lang op 1 plek kunnen blijven hangen.

Dit maakt een betrouwbare verwachtingen vanaf maandag onmogelijk. We gaan zeker iets merken van deze koudeputten nabij Oostenrijk. We houden jullie op de hoogte !

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...