Nat weekend, daarna stabiel zomerweer opkomst!

Het was een warme maar onstabiele week in Oostenrijk. Op veel plaatsen was het mooi zomerweer, maar toch waren ook opnieuw vele onweersbuien die het zomergevoel soms drukte. En de komende uren volgen er meer van zulke zware onweersbuien!

Op dit moment ligt er een koufront voor de deur. Dit koufront trekt de komende uren al Oostenrijk binnen en gaat voor zware onweersbuien zorgen in Voralberg, Tirol en het Salzburgerland. Hier volgen ook de zwaarste buien met hagel, windstoten en wateroverlast. De buien houden hier de hele nacht aan.

Het koufront trekt in de nacht verder richting het Oosten en bij zonsopkomst zou de voorste begrenzing van het front op de lijn Wenen-Leoben-Klagenfurt. Ten westen van deze lijn regent en/of onweert het al. Oostelijk is het nog eerst een paar uur droog en mogelijk ook zonnig. Maar ook hier blijft het niet droog en volgen er nog voor het middaguur buien.

Maar zoals de titel aan deed vermoeden, het wordt een nat weekend voor heel Oostenrijk! Morgen is het koel met 14 tot 19 graden en het regent de hele dag flink door in heel Oostenrijk. Het zwaartepunt van de neerslag bevindt zich min of meer rondom de Noord Alpen van Tirol, vanaf daar langzaam afbouwend tot aan de grens met Hongarije. Er moet in de donker blauwe gebieden rekening worden gehouden met wateroverlast en modderlawine’s. Houdt de lokale berichtgeving goed in de gaten.

Ook zondag is het weer nog onbestendig. De droge perioden hebben wel weer de overhand en er kan prima wat gedaan worden. Maar met een wind uit het Noorden is het voelbaar fris, in de middag wordt het maximaal 18 of 19 graden, richting het Oosten tot 22 graden. Er is nog veel (lage) bewolking en soms zijn er nog flinke buien mogelijk. Maar zoals al zichtbaar is, volgt er vanuit het Westen een nieuw hogedrukgebied…

En vanaf maandag is de invloed al merkbaar. De wolkenvelden zullen grotendeels oplopen en de temperaturen zullen stijgen naar aangename waarde’s. Echter is het verdere verloop van de temperatuur nog onzeker. Dit komt ex-Orkaan Gert vanaf de Oceaan dichterbij komt. Dit systeem kan de hogedrukgebieden iets laten indrukken waardoor een koelere stroming vanuit het Noorden ook mogelijk is.

In ieder geval wordt het stabiel weer met beduidend meer zon en lage onweerskansen. In het meest warme scenario wordt hoogzomers met 26 tot 31 graden, maar mocht de wind toch uit het Noorden komen, blijft het spaarzaam zomerweer met 21 tot 25 graden. Maar wat het ook wordt, we kunnen ons sowieso gaan verheugen op stabiel zomerweer!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

(Visited 79 times, 1 visits today)

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *