Onweer valt mee, hitte zet door. Donderdag 40 graden ?

Onweer valt mee, hitte zet door. Donderdag 40 graden ?

De hitte zet deze week goed door. Het koufront,met onweersbuien, die morgen verwacht zou worden gaat waarschijnlijk meevallen. En in plaats van een aangename afkoeling zet de hitte juist extreem door. Donderdag ligt zelfs de 40 graden binnen handbereik, en dat in juni…

Geen koufront

Gemeten luchtdrukverdeling vanmorgen om 08:00 uur

Gemeten luchtdrukverdeling vanmorgen om 08:00 uur

Op dit moment ligt er een stevig en stabiel hogedrukgebied boven Centraal Europa. Deze zorgt voor zonnig en warm zomerweer in zowel Oostenrijk als Nederland. Ook zien we een langerekt koufront op de Noordzee liggen. Deze zou eerst morgen voor een afkoeling met onweersbuien zorgen. Maar…

Verwachte luchtdrukverdeling morgenmiddag 14:00 uur

Verwachte luchtdrukverdeling morgenmiddag 14:00 uur

… het koufront weet Oostenrijk niet te bereiken. Het komt morgen niet verder als Noord-Nederland doordat er een nieuwe warmte-uitbraak is ontstaan boven Frankrijk. Juist deze warmte-uitbraak gaat donderdag voor extreem hoge temperaturen zorgen.

Maar niet helemaal droog

1

Maar helaas betekend dat niet dat we helemaal geen onweer kunnen krijgen. Zowel morgen als woensdag kunnen er in de middag enkele warmteonweersbuien ontstaan. Er zullen geen grote onweerscomplexen ontstaan en de buien zullen vooral een single-cel karakter hebben. Dit wel zeggen, lokaal en zeer heftig. Maar grootschalig onweer of nachtelijk onweer is niet te verwachten. Op de meeste plaatsen zal het gewoon droog blijven.

Tijdens deze enkele onweersbuien, die vooral rondom de hoofdkam zullen voorkomen, is er kans op hagel, windstoten, grote neerslaghoeveelheden en rukwinden.

Donderdag de climax van de hitte, lokaal 40 graden ?

tmp2_17062212_17061900

Donderdag bereikt de hitte een climax in Oostenrijk. Mogelijk gaan er juni-records sneuvelen en wordt zelfs het all-time warmterecord uit 2013 verbroken. De wind komt uit het Zuiden en er is veel zon, vooral in het Oosten. Meer de bergen in zullen er enkele stapelwolken ontstaan die opnieuw weten uit te groeien tot enkele extreme maar kleine onweersbuien. Het wordt 34 tot 38 graden, bij gunstige omstandigheden kan het net buiten Wenen 39 of zelfs 40 graden worden.

wetter_hitzerekord_grafik_a_o.4515149

De hoogste temperatuur in juni gemeten is op 20 juni 2013 met +38,6C in Waidhofen a. d. Ybbs. Dit record zou donderdag wel eens vebroken kunnen worden. Ook wordt er een gooi gedaan naar het all-time record van 8 augustus 2013 (Ja de zomer van 2013 heeft diverse warmterecords op haar naam). Toen werd het maar liefst +40,5C in Bad Deutsch Altenburg. Zullen we dit record verbroken in juni ? Er is een kans !

ana3

Overigens staat er een hitte-alarm uit. Kijk dus ook goed uit de komende dagen, drink voldoende en vermijd de zon tussen 12 en 16 uur.

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Ook interessant...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *