Wandelen met de honden in de Oostenrijkse Alpen

Wandelen met de honden in de Oostenrijkse Alpen

Goldenretriever

De eerste gedachte die wellicht bij je opkomt bij de vakantiebestemming Oostenrijk is meestal de Wintersport met skiën, snowboarden en après-skiën. Zodra de sneeuw gesmolten is tovert Oostenrijk zich om tot prachtig landschap met een adembenemende natuur.

In de Alpen is het heerlijk vertoeven over de verschillende wandel- en bospaden langs bergbeekjes, Almhutten en weides waar gekozen kan worden voor een heerlijk ontspannen vakantie met vooral rust. Door de schone lucht en de vele voordelen van vakantie in de bergen ? google gerust op gezondheid in de bergen ? is het bijvoorbeeld een aanrader voor de verbetering van je gezondheid.

Zo zijn er in Oostenrijk veel meren waarbij het heerlijk vertoeven en ontspannen is. Deze zomer hebben we heerlijk ontspannen aan de Schwarzsee Kitzbühel. Via deze link lees je nogmaals de blog en de foto?s van Pearl.

Naast de keuze om heerlijk te ontspannen is het zeker mogelijk om actief bezig te zijn. Er zijn veel wandel- en ATB routes door de Alpen. Naast de dagen van ontspanning zijn we ook actief bezig geweest met het maken van heerlijke wandelingen. Goede schoenen aan en er heerlijk op uit. Even tot rust komen om daarna weer enkele kilometers verder te lopen.

20170619_123729

Zo zijn wij veel langs de Silleralm gelopen waar wij even ons rustmoment hebben gepakt. Samen met ons waren onze Golden Retrievers mee. Die hebben zoals elk jaar weer genoten van een heerlijke vakantie in die Oostenrijkse Alpen. Vanuit Brixen Im Thale namen we meestal de Gondel naar Hoch Brixen of vanuit Hoch Söll naar de Hohe Salve. De honden mogen mee in de gondel en bij sommige wandelingen is het toch opletten op de gesteldheid van de viervoeter.

De kussentjes bij een hond onder de poten beschadigen al snel door de scherpe stenen hoog in de Alpen. Zelf hebben we ook goed schoeisel aan. Zo hebben we voor een van onze honden Ruffwear bergschoenen gekocht.

Voordat je de honden zomaar meeneemt naar Oostenrijk is het natuurlijk aan te bevelen op tijd een afspraak te maken bij een diergezondheidscentrum voor de juiste entingen.

In het buitenland is het zeker belangrijk te enten voor Rabies (Hondsdolheid). Buiten Nederland kunnen zoogdieren zoals bijvoorbeeld vleermuizen, vossen, honden en katten besmet zijn. Natuurlijk is het ook een pré te enten tegen hondenziekte, leptospiroze en parvo.

Wat zeker belangrijk is is het vastzetten van de hond in de auto. In Nederland mag de hond nog los in de auto maar zodra je de grens over bent, Duitsland en Oostenrijk, moet de hond in een tuig aan de autogordel of in een bench zitten.

In de Alpen zijn een aantal huisregels waar je als toerist toch meer rekening mee moet houden dan in Nederland.

Natuurlijk hebben we hier ook een aantal regels met betrekking tot het uitlaten en loslaten lopen van de hond. Meestal zijn dit gemeentelijke beslissingen en is het per locatie bepalend waar de hond los mag lopen en waar niet.

Golden Rretriever en Koe

2 echte vrienden

In Zuid-Limburg ligt de Brunsummerheide. Een geweldig natuurgebied nabij Brunssum. Honden zijn hier aangelijnd welkom. De reden waarom de honden niet los mogen lopen is eigenlijk vrij snel duidelijk als je er eenmaal bent. Er loopt veel vee los rond op deze locatie en vaak lees ik hier in de regionale krant dat er bijvoorbeeld weer schapen of zelfs reeën zijn aangevallen door een of meerdere loslopende honden.

In de Alpen zijn er ook nog andere oorzaken. Een van de meest belangrijke oorzaken voor het aanlijnen van de honden is eigenlijk de meest simpele. Loslopende dieren! Ook al is een hond zo goed geschoold en luisteren ze als de beste: Als een hond bijvoorbeeld een wild dier ziet wint de natuur het vaak van het commando van ons.

Daarnaast doorkruisen veel wandelpaden de Almen van de boeren. Op deze Almen grazen de koeien. Meestal gebeurd er niks. Toch gebeurde er dit jaar toch een tragisch ongeval.

In deze periode hebben de koeien kalveren bij zich en zijn hier erg beschermend tegen.  In een gesprek met een lokale boer werd ons verteld dat koeien de honden als gevaar zien en daar worden ze dan agressief van.

Mocht je een koe of stier op je af zien komen is het advies om de hond wel los te gooien en jezelf rustig terug te trekken. De hond rent veelal de weide af en is het gevaar geweken. De koe ziet namelijk nauwelijks kwaad in de mens.

20170620_131438

Een ander probleem is dat de loslopende hond over de Almen heenloopt waar de boeren hun hooi rooien voor de winter, voedsel voorraden voor het vee.

Omdat de honden veelal hun behoeftes doen in deze Almen kom dat tussen het voer en zijn de Oostenrijkse boeren hier niet blij mee.

De hond wordt in Nederland meer gezien als ?huishond? en lid van het gezin terwijl in Oostenrijk een hond meer als erfbewaker of beschermer wordt gezien.

Daarom zien wij meer vrijheden in onze viervoeter dan dat deze in dit land aanwezig zijn.

In de afgelopen jaren zijn we steeds meer waarschuwingsborden tegengekomen en merken we ook dat het op veel plekken niet eens meer toegestaan is om de hond los te laten of te laten zwemmen in bijvoorbeeld de Filzalmsee of een ander meer in de berger.

Een reden die ik me kan bedenken heeft te maken met het negeren van de waarschuwingen en het niet opruimen van de uitwerpselen van de hond.

Enig verschil met Nederland is dat hier weer meer afvalbakken staan om de poepzakjes weg te gooien en die mis je veelal in Oostenrijk.

Als we nu met zijn allen, die met onze viervoeters naar Oostenrijk gaan en daar meer de inheemse regels naleven en respecteren dan verwacht ik dat we nog jaren op deze goede en vriendelijke manier welkom zijn in dit prachtige land.

We zijn tenslotte te gast en niet de eigenaar van dit landschap. ?

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...