De 12er Express in Hinterglemm draait

De 12er Express in Hinterglemm draait

© Saalbach facebook

© Saalbach facebook

Een paar dagen geleden schreven we nog dat deze nieuwe lift bijna klaar was. Thans draait ze zelfs al haar eerste rondes. De baan moet nu alleen nog goed worden afgesteld en er moet gecontroleerd worden of alle veiligheidssystemen werken.

Het is niet de eerste keer dat we over deze nieuwe lift berichten. Voorafgaande berichten over de 12er Express kun je hier, hier, hierhier en hier. Maar we zullen ook hier nog een keer de feitjes op een rij zetten.

De 12er Express begint bij de Oberschwarzach sleeplift en eindigt naast Sporthotel Karl-Renner, dat is geen lange afstand. Sterker nog de 12er Express wordt de kortste 10 persoonsgondel van Oostenrijk. We hebben zelf even wat zitten meten en komen uit op een lengte van ongeveer 200+ meter. De lift wordt gebouwd door Doppelmayr en is hun nieuwste systeem D-line dat vorig jaar is geïntroduceerd in Hochgurgl bij de Kirchenkarbahn. Dit nieuwe model heeft ruimere cabines en is ook sneller, tot 7 m/s = 25 km/uur. Dat betekent dat waarschijnlijk de tijd van een rit maar een halve minuut is.

Sommige mensen zullen de naam gek vinden, want het is toch maar een lift voor 10 personen? Klopt, maar spreek de naam eens op z’n duits uit. Je krijgt dan ‘Zwölfer express” en dit staat voor dat het de verbinding/express is naar de Zwölferkogelbahn. Eerst moest je van de Westgipfel naar de Zwölfer lopen, maar dankzij deze lift is dat verleden tijd.

Ook een vraag die we een aantal keer hebben gehoord is: “waarom geen stoeltjes lift voor zo’n korte afstand?” Dit heeft te maken met veiligheid. Bovendien hebben we gehoord dat er in Oostenrijk niet zomaar stoeltjesliften mogen gebouwd worden boven straten. Het kan wel, maar dan moet er boven iedere straat een groot net worden gehangen. Dan is dus een gondel veel makkelijker te bouwen.

Op Facebook van Saalbach Hinterglemm is zaterdagochtend vroeg een kort filmpje verschenen van de 12er Express die haar eerste rondes draait. Dit filmpje kun je hieronder zien. Ook waren er nog op de Snapchat Saalbach_com twee foto’s verschenen van de 12er Express, deze kun je hieronder ook nog zien

Summittravel728x90

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...