Donder op donderdag en zomers Oostenrijk

Donder op donderdag en zomers Oostenrijk

Het weer in eigen land is momenteel bijzonder dynamisch, met grote verschillen. Gisteren nog hadden we te maken met een verregende dag. En de komende dagen loopt het kwik juist weer op richting tropische waarde´s. Donderdag kon het wel eens in het Oosten tot de eerste 30 graden komen terwijl het aan de kust koel blijft met regen en onweer.

oprips1
We danken het sterk wisselvallige weer aan de straalstroom die dichtbij ons land ligt, namelijk boven het Verenigd Koninkrijk. Dit zorgt voor sterke afwisselingen in ons land. Morgen en overmorgen ligt deze gunstig om een flinke portie warme lucht vanuit de Sahara mee te nemen. Ook in Oostenrijk gaan ze dit merken, hier volgt een redelijk lange intermezzo met warm zomerweer daar. Meer daarover later ?

oprips2
Morgen stijgt het kwik naar waarden tussen de 23 en 25 graden. Daarbij schijnt zo nu en dan de zon. Er staat maar weinig wind en stapelwolken kunnen uitgroeien tot enkele buien, soms met onweer. Verder voelt het benauwd en plakkerig aan. Na een warme en zwoele zomernacht met temperaturen nauwelijks onder de 20 graden en een enkele onweersbui, stijgt het kwik donderdag razendsnel. In het Oosten kan het 30 graden worden. Aan zee, dichtbij het koufront, blijft de temperatuur wat achter. Hier is het met een verfrissend windje van zee slechts 19 of 20 graden. Vooral op de Waddeneilanden kom je bedrogen uit, met slechts 18 graden.

oprips3
In de middag trekt het koufront verder het land op. Er kunnen flinke onweersbuien vallen. Het is nog spannend hoe snel en waar de buien vallen/ontstaan. Op dit moment (!!) lijkt de grootste voorkeur uit te gaan voor het midden en Zuiden van het land. Morgenavond gaan we nog een keer kijken naar de buiensituatie in een speciaal bericht.

oprips4
Na de warmte van donderdag koelt het weer langzaam af naar waarde’s rond of boven de 20 graden. Maar na komend weekend lijkt er een periode aan te breken met stabiel, droog (!) en redelijk warm zomerweer. De temperatuur komt de komende periode niet onder de 20 graden uit. En kan makkelijk op zonnige dagen stijgen naar 24 of 25 graden. Een prettig vooruitzicht !

oprips5
Voor Oostenrijk kunnen we kort en krachtig zijn : volop genieten ! Op zaterdag na breekt er voor Oostenrijk een zomers en zelfs hete intermezzo aan. Overal onder de 1000 meter kan het 30 graden of warmer worden. Zaterdag kunnen enkele onweersbuien ontstaan, als de resten van ‘ons koufront’ van donderdag overkomen. Zondag liggen de resten nabij Wenen. Maar het blijft warm.

Fijne avond,

Jeroen Elferink

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×