14 toerskiërs onder een lawine!

Lawine gevaar

illustratieve foto

14 toerskiërs onder een lawine!

In de Öfatobel in Montafon werden zaterdagochtend 14 toerskiërs  meegesleurd door een lawine. Tien mensen konden zichzelf bevrijden, vier mensen raakten volledig begraven onder de lawine en konden worden gered. Drie toerskiërs raakten in onbepaalde mate gewond en hadden medische behandeling nodig.

Een groep van 18 toerskiërs klom zaterdagochtend door de Öfatobel in de richting van de Öfapass. Rond 10.25 uur, kort voordat de groep op zo’n 2.200 meter hoogte arriveerde, kwam er een lawine los van de Drusenfluh net onder de Öfapas. 14 van de 18 toerskiërs werden gegrepen en meegesleurd door de lawine.

Tien mensen werden slechts gedeeltelijk begraven en konden zichzelf uit de lawine bevrijden. Vier andere toerskiërs werden volledig begraven, maar werden snel gelokaliseerd en bevrijd van de sneeuwmassa’s. Drie mensen raakten in onbekende mate gewond en kregen medische behandeling.

Geen helikopter wegens weersomstandigheden

Alle betrokken tourskiërs waren volledig uitgerust met nooduitrusting, sommige zelfs met lawine-airbags. Op het moment van de lawine was het lawinewaarschuwingsniveau drie. Er was ook lichte sneeuwval, mist en slecht zicht. Vanwege de weersomstandigheden kon geen helikopter ter plaatse komen. De bergreddingsdienst Vandans en de bergreddingsdienst Schruns-Tschagguns werden met 26 hulpdiensten ingezet, evenals de Alpenpolitie met twee agenten.

skioutlet 2022 grote banner

Interhome Banner 1250x700

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...