Vanaf het weekend koud, toenemende sneeuwkansen

Vanaf het weekend koud, toenemende sneeuwkansen

Nog altijd is het ronduit zonnig winterweer in Oostenrijk. En de komende paar dagen zal dit ook nog het geval zijn. Maar zoals eergister al gemeld zijn er ook toenemende sneeuwkansen voor volgende week. Daar gaan we uiteraard zo weer opnieuw naar kijken.

8dec

We danken het zonnige kaiserwetter aan een hogedrukgebied. Dit hogedrukgebied vormt nog altijd de blokkade waar we het vorige week al over hadden. Maar het hogedrukgebied begint ondertussen al wel steeds meer warmere lucht op te zuigen. Gelukkig verandert er het e.e.a. aankomend weekend.

8dec2

We zien zondag dat het hogedrukgebied flink terrein moet inleveren en een lagedrukgebied vanuit het Noorden Oost-Europa inzakt. Hierbij zit een portie koude lucht. Maar dinsdag leek het bijbehorende neerslaggebied meer richting Oostenrijk te trekken, helaas trekt het meeste net ten Oosten voorbij. De oorzaak ? : De luchtdruk is helaas nog te hoog.

qwerty1

Toch is de neerslag nog goed voor een mooie 5 tot 10 centimeter sneeuw in het Salzburgerland en Oberösterreich. Elders valt er een dun vliesje of blijft het zelfs helemaal droog. Maar niet getreurd, achter het lagedrukgebied zit meer koudelucht en op 1500 meter blijft het vanaf zondag dik vriezen. De sneeuwkanonnen kunnen na de sneeuwbuien gewoon aan blijven staan !

En hoe gaat het na maandag verder …

europa
amerika

De weermodellen zijn er nog niet helemaal over uit. Maar de blokkade lijkt in ieder geval opgelost te zijn.  En beide modellen komen met duidelijke signalen van noordelijke stromingen met koudelucht.  Hierbij lijken vanaf eind volgende week toch wel enkele sneeuwstoringen in te zitten. Maar daarvoor is het nog te ver weg.

Het is hoe dan ook geweldig dat de blokkade dit weekend opgeheven wordt en er vanaf volgende week weer opties bestaan waarbij sneeuwval de Alpen kan bereiken.  Alleen wanneer, hoeveel en waar is nog de vraag …

Fijne avond,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Summit Travel

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...