1e echte versoepelingen Horeca en Toerisme in Oostenrijk!

golfbaan Kitzbuhel Schwarzsee Reith

1e echte versoepelingen Horeca en Toerisme in Oostenrijk! Versoepelingen Oostenrijk vanaf 19 mei 2021 met ook een aantal aanpassingen. De zomer komt er aan er wordt meer gevaccineerd en er kan dus ook meer. Het gaat er beter uitzien de komende tijd.

Vandaag werd er weer een persconferentie gegeven waarin de versoepelingen en aanpassingen zijn besproken. In Oostenrijk is men al bezig met het (langzaam) versoepelen van de coronamaatregelen mede door o.a. de vaccinaties.

“Het licht aan het eind van de tunnel is nabij”, aldus  kanselier Kurz. Maar men moet voorzichtig blijven. Dankzij de “vaccinatie turbo”, zal men langzaam terugkeren naar de normaliteit. Dit zijn “voorzichtige openingsstappen” met “duidelijke veiligheidsconcepten”. Het “groene paspoort” is een voorwaarde voor binnenkomst, of men is getest, gevaccineerd of hersteld. Vanaf 1 juli zullen de veiligheidsconcepten nog verder worden teruggeschroefd.

We richten ons even op de zaken die de Minister voor Toerisme (Elisabeth Köstinger) heeft genoemd.

“Nu kunnen we ons richten op de branches die al sinds maanden zijn gesloten. Nu is er perspectief” Vanaf 19 mei komen er duidelijke regels. Volgens Köstinger zijn er entree tests in de Horeca. De testinfrastructuur in Oostenrijk is inmiddels goed ontwikkeld, maar door de openingen zou er nog meer testcapaciteit nodig zijn. Hier is men over in gesprek met de sociale partners.

TEST

Een test is een belangrijke voorwaarde, maar welke tests zijn er en hoelang zijn deze geldig?

Een geldigheid van 72 uur is er voor een PCR-tests en 48 uur voor antigeentests. Met zelftesten (met een digitale oplossing zoals in Vorarlberg) is dat maar 24 uur. Herstel van Corona wordt ook gezien als een test en dat het OK is! Hier geldt wel de regel dat de ziekte niet ouder is dan zes maanden. Gevaccineerde mensen zijn toegestaan ​​als er meer dan drie weken zijn verstreken na de eerste vaccinatie.

Gastronomie

De restaurants die tafels hebben binnen daar geldt een beperking van vier personen aan één tafel. Voor buiten geldt maximaal 10 mensen. Daarnaast moet men de FFP2 maskers dragen ​​totdat er plaatsgenomen wordt aan de tafel en er geldt een minimale afstand van twee meter. De eigenaar van de Horeca gelegenheid is verantwoordelijk voor de uitvoering en het toezicht. Daarnaast is er weer een registratieverplichting voor eventueel brononderzoek indien er besmettingen zouden zijn.

De hotelbranche gaat op 19 mei ook open onder dezelfde voorwaarden. Wellnessruimtes en fitnesscentra mogen ook heropenen met de regel van 20 vierkante meter en daar mag dan 1 persoon zijn. Dezelfde regels gelden dan ook voor beurzen en congressen, ook hier geldt de beperking 1500 binnen en 3000 buiten. Ook hier zijn testen vereist.

Foto Vrienden van FANtastisch Oostenrijk Jet Strating‎

@Jet Strating‎

Reizen naar Oostenrijk

Toeristen die naar Oostenrijk reizen daar gelden nog steeds de quarantainevoorschriften. In het toerisme zouden deze moeten worden aangepast. Hoe en wat is nog even de vraag. Op 19 mei wordt de regelgeving versoepeld, maar elke buitenlandse toerist zal ook “het groene paspoort” moeten tonen, dat wil zeggen: bewijs dat hij of zij hersteld, gevaccineerd of getest is.

Al met al zal het “Groene Paspoort” de weg zijn naar meer vrijheid en kansen, zei Köstinger. De EU-lidstaten hebben al een procedure afgesproken, nu is het de beurt aan het Europees Parlement.

Aanvulling: Voor de Oostenrijkers komt de “grüne Pass” gelijktijding op 19 mei. In de andere landen is die er nog niet. Dus geldt voor de toeristen: “geimpft, getestet oder genesen” (dus aan kunnen tonen dat je bent ingeënt, getest of genezen van een covid-19) In Oostenrijk zijn ze namelijk al veel langer bezig met deze Pass. (dankjewel Ronald voor de aanvulling!)

Al met al de eerste stap is gezet naar meer vrijheid. De vraag die wij zelf hebben is hoe dat groene paspoort verkregen gaat worden maar dat zal vast Europees geregeld gaan worden. Termijn: geen idee. We laten ons graag hier over informeren

De persconferentie was ten tijde van dit bericht nog in gang. Zijn er zaken die wij verkeerd hebben begrepen dan horen wij het graag. We doen het graag zorgvuldig maar dit is zo snel geschreven tussen de bedrijven door. Meldt het ons op ons e-mailadres: info@fantastischoostenrijk.nl

Lees ook onze liveblog.

Bron: tt.com, ZIB en ORF, tt.com, tt.com

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...