Deze week 20 graden en veel zon


Deze week 20 graden en veel zon

Een omvangrijk en krachtig hogedrukgebied zorgt momenteel voor prachtig skiweer in Oostenrijk. Het hogedrukgebied heeft zelfs de afgelopen 48 uur luchtdruk records verbroken, nog nooit was de luchtdruk in het voorjaar zo hoog in bijvoorbeeld Nederland (1045hpa+) en Denemarken (1050hpa+). Ondertussen is het hoog met enkele hectopascal’s afgezwakt maar nog altijd erg indrukwekkend voor de maand maart. Dergelijke luchtdrukkaarten zien we eigenlijk alleen diep in de winter en zelfs dan is het nog vrij zeldzaam. Maar het hogedrukgebied zorgt eigenlijk de hele week voor veel zon en ook nog eens 20 graden.

Vandaag schijnt de zon van opkomst (Klagenfurt 06:08) tot ondergang (Bregenz 18:36) uitbundig en ongehinderd. Alleen aan de zuidkant in Oost-Tirol en Karinthië komen enkele wolkenvelden voor door lichte stuwing. Na een frisse start stijgt de temperatuur in de dalen naar 10 tot 16 graden, op 1500 meter is het -2 graden in het oosten en +3 in het westen. Doordat de lucht vrij droog is en het dauwpunt daarom laag blijft de sneeuw lang goed, al zullen de pistes wel erg zacht worden vanmiddag op de zuidhellingen. Tip: ga vroeg omhoog om te skiën en geniet vanmiddag van de zon op een terrasje!


Vanaf morgen is vrijwel heel Oostenrijk vrij van bewolking, dus ook Oost-Tirol en Karinthië. De zuidenwind voert zachtere lucht aan de vorstgrens begint te stijgen naar 1900 meter. Uiteindelijk wordt het in de meeste dalen met veel zon 14 tot 18 graden. Ondertussen stijgt het dauwpunt ook iets en begint de sneeuw ook op de noordhelling overdag met smelten. Opnieuw is het dus verstandig om vroeg de piste op te gaan. Uiteindelijk is het tijdens de middag perfect terrasweer maar smeer je wel goed in. De UV index gaat op de toppen alweer richting 7 of zelfs soms 8.


Dinsdag en woensdag is er opnieuw veel zon. Maar 2022 gaat met afstand de zonnigste maartmaand ooit in Oostenrijk worden. Het wordt nog zachter want met veel zon stijgt de temperatuur in sommige dalen naar 20 graden. Lokaal kan het nog iets warmer worden. Ook de langere termijn laat nog geen drastische weersverandering toe. Het blijft warm lenteweer. Al kan na het weekend ook een bui vallen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...