2018 start zéér turbulent met storm, sneeuwbuien en föhn

De komende dagen is het meteorologisch gezien zéér interessant weer in de Oostenrijkse Alpen, maar of het ook gunstig is voor de wintersporters is een tweede… Na een fantastische en droomachtige 1e kerstvakantieweek, is het deze 2e week een stuk onrustiger boven de Alpen. De straalstroom (harde wind/scheiding tussen koude en warme lucht) ligt precies boven de Oostenrijkse alpen en zorgt voor turbulent weer.

Vandaag koud, zwakke nordstau

Vandaag zitten we gelukkig aan de juiste kant van de straalstroom. Hierdoor is de wind een stukje Noorderlijker waardoor de lucht ook kouder van karakter is. Er vallen van tijd tot tijd buien, met de meeste buien in de Noordelijke stuwgebieden (Noord Tirol-Salzburgerland-Salzkammergut). Geen grote hoeveelheden. Droger is het in Zuiden.

De sneeuwvalgrens ligt rond de 900 meter, dalend in de loop van de dag naar 600 meter. Op 1500 meter hoogte is het weer koud, met middagtemperaturen rond de 7 graden onder nul. Er staat een stevige tot stormachtige wind, lokaal met windstoten tot 90km/u. Goed inpakken dus, want de gevoelstemperatuur kan zomaar 10 tot 15 graden lager liggen!


Turbulent verloop, morgen storm!

Maar de kou zal helaas snel wijken. Want zoals eerder gezegd ligt de straalstroom dwars over Oostenrijk. En binnen deze straalstroom ligt een ontzettend lang front dat meandert tussen enerzijds koude en anderzijds warme lucht. Vandaag liggen we aan de koude kant van dit front, maar morgen komen we weer aan de warme kant, terwijl we donderdag opnieuw in de kou zitten en ga zo maar verder…

Een wirwar de komende dagen tussen winter, herfst en lenteweer. Opvallend blijft dat er alle dagen een harde stormachtige wind staat, die af en toe orkaankracht bereikt.

Morgen belooft het spectaculairst te verlopen, met alle seizoenen op 1 dag! De dag begint sochtends vroeg met de komst van een warmtefront. Op dit front sneeuwt het eerst tot 600 meter, maar in de loop van de ochtend komt de mildere lucht vanuit het Westen steeds meer in en stijgt de sneeuwgrens naar 1500 tot uiteindelijk 2400 meter in enkele uurtjes.

Rond het middaguur is het dan droog en steekt er een föhn-wind op. Deze föhn wind is extreem sterk. Op 2000 meter hoogte zijn windstoten van bijna 180 km/u mogelijk in Voralberg. Elders en in de lagere dalen windstoten van 90 tot 140km/u. Met voldoende instraling van de zon weet het kwik lokaal de 14 of 15 graden aan te tikken (Waarschijnlijk Innsbruck stad). Lenteachtig.

De milde föhn houdt enkele uren aan maar zal al snel worden onderbroken door een agressief koufront. In de loop van de middag raakt het snel bewolkt en begint het vanuit het Noorden hard te regenen en lokaal zelfs te onweren. Tijdens deze frontpassage zakt de sneeuwgrens van 2400 terug naar 800 en uiteindelijk 500 meter. Daarbij valt er vooral op de hogere piste’s veel sneeuw, in enkele uren tijd tot wel 30 of 40cm! Een bizarre omslag, dezelfde dag hebben we dus sochtends vroeg sneeuwval, dan regen, föhn/storm en hoge temperaturen en aan het eind van de dag opnieuw sneeuwval. Volgt u het nog?

De situatie maakt het in ieder geval wel lastig als weerman. Een leuke uitdaging!

De avond en nacht verlopen rustig met in de Noordelijke stuwingsgebieden aanhoudende sneeuwval tot in de laagste dalen. Dit komt doordat er een tijdelijke Nordstau is ontstaan.

Donderdagochtend sneeuwt het nog steeds tot in de lagere delen. Maar op de kaarten zien we een warmtefront razendsnel dichterbij komen, en in de middag overtrekken. Opnieuw stijgt de sneeuwgrens in de loop van de middag vanuit de diepste dalen richting dit maal 2500 tot zelfs 2700 meter!

Opvallend zijn opnieuw de neerslaghoeveelheden. In korte tijd valt er 10 tot 14mm regen.

En na een regenachtige donderdagmiddag en avond volgt er gelukkig iets drogere vrijdag. In Noorden van het land kunnen er nog enkele buien sochtends vallen, maar over het algemeen is het droog. Daarbij is het op de meeste plaatsen bewolkt en staat er een nieuwe föhn. Het is mild, met temperaturen tot 11 of 12 graden.

De dagen na vrijdag zijn nog uitgesproken onzeker. Waarschijnlijk krijgen we een mild weekend, met temperaturen die te hoog zijn voor januari. Het is wachten op een stromingsdoorbraak of verandering, het diep winterse weer dat we vaak (of eigenlijk de gehele maand) in december zagen komt voorlopig nog even niet terug…

Fijne dag!
Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...