Van 30 graden naar sneeuwval

Sneeuwval, na een ongekend zonnige en ook warme aprilmaand volgt ook mei voorlopig in de voetsporen van april. De komende dagen is het prachtig (zomer)weer met veel zon en hoge temperaturen. Maar komend weekend volgt een abrupte omslag met flinke sneeuwval tot in de dalen. Het wordt dus nog eventjes kort winters voordat de zomer echt losbarst.

Een stevig hogedrukgebied met de kern boven de Noordzee beïnvloed de komende dagen het weerbeeld in Oostenrijk. Aan de flanke stroomt nu nog relatief koele lucht binnen, maar later deze week wordt de lucht zomers warm.
Woensdag, donderdag en vrijdag is er veel ruimte voor de zon. Daarbij stijgt de temperatuur eerst naar 20 tot 24 graden, vrijdag maar ook zaterdag zijn temperaturen van 25 tot lokaal 30 graden mogelijk. Wel wordt de lucht tegen het weekend vochtiger en is de vorming van enkele stapelwolken mogelijk.
Zaterdag maar vooral zondag kunnen enkele stapelwolken uitgroeien tot zomerse onweersbuien. Zondagmiddag is de kans hierop het grootst. De lucht is erg vochtig en voor het gevoel is het benauwd. In de steden Innsbruck en Wenen is de eerste 30-er van 2020 dan mogelijk. Maar hoe anders is de maandag!
Want een arctische uitbraak zorgt voor een temperatursturz van 25 tot 30 graden in slechts 24 uur tijd.
Maandagoverdag en in de nacht naar dinsdag gaat het flink sneeuwen. De sneeuwvalgrens zakt daarbij naar 700 tot 400 meter, kortom de meeste dalen zullen wit worden. In de berekeningen komen de hoeveelheden nu op 15 tot 30 centimeter uit.

Archieffoto

Wellicht dat we dan dergelijke beelden kunnen verwachten. Met de bomen al vol in het blad zullen veel takken uitscheuren. Het wordt dus weer voor het eerst sinds weken interessant en turbulenter weer komend weekend.

Jeroen Elferink

Ons weerstation in Brixen im Thale (800m) live!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...