Morgen 33 graden en ook daarna tropisch!

Het is hoogzomer maar soms groeien stapelwolken ook uit tot lokale onweersbuien

Morgen 33 graden en ook daarna tropisch!

Vandaag volgt weer een prachtige zomerdag in grote delen van Oostenrijk. Vanmorgen zien we veel ruimte voor de zon en in de loop van de ochtend stijgt de temperatuur vlot naar al zomerse waarden. Vanmiddag bereiken we op veel plekken temperaturen rond de 30 graden en daarmee is het opnieuw tropisch. Maar niet overal blijft het zonnig, in vooral Tirol kunnen enkele onweersbuien ontstaan. Hoewel het op de meeste plaatsen droog blijft, kun je net pech hebben met een malse onweersbui.

Vanavond lost de enkele bui snel op en wordt het overal helder. In de nacht koelt het af naar waarden rond de 15 graden. Maar op 1500 meter stroomt warmere lucht binnen, op deze hoogte blijft het minimum rond de 18 graden steken.


Morgen wordt het opnieuw tropisch met hoge temperaturen en veel ruimte voor de zon. De temperatuur stijgt zelfs naar de 33 graden in de westelijke deelstaten, dat zijn waardes die we normaal rond begin augustus zien op mooie dagen. Gedurende de dag ontstaan opnieuw een paar vriendelijke stapelwolken, slechts lokaal groeit een stapelwolk uit tot een onweersbui. Maar op meer dan 90 procent van de plekken blijft het prachtig zonnig.

Morgenavond nadert een koufront vanuit Duitsland, mogelijk leeft hierdoor de buiigheid tegen middernacht flink op aan de Duitse grens. Hierbij is regionaal noodweer denkbaar. In de nacht stroomt iets koelere lucht Oostenrijk binnen.


Zaterdagochtend beginnen we met veel bewolking langs de noordkant. Uit de bewolking valt af en toe een flinke bui, soms met onweer. Gedurende de dag trekken de buien richting het zuiden en klaart het juist aan de noordkant op. In Karinthië of Steiermarken kan dan een flinke onweersbui vallen terwijl in Tirol en Vorarlberg de zon steeds vaker doorbreekt. De temperatuur stijgt naar 23 tot 27 graden, en daarmee is het iets koeler dan de voorgaande dagen. Maar het is zeker niet koud!

Zondag wordt het vervolgens weer tropisch. Een zwak tussenhoog zorgt voor een stabiele atmosfeer waardoor de zon flink schijnt. Het kwik stijgt naar opnieuw waarden tussen de 26 en 31 graden.

Na het weekend blijft het vaak tropisch warm, maar er vallen ook stevige onweersbuien. De nadruk op deze momenten komt vooral op de maandagavond en woensdag te liggen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Mesnerwirt Westendorf

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...