38 graden met soms een flinke onweersbui

(foto: Albert Thibaudier via Infoplaza)

28 graden met soms een flinke onweersbui

Het was de afgelopen dagen al flink heet in Oostenrijk. Maar vandaag bereikt de hitte een voorlopig hoogtepunt, het wordt her en der 38 graden. Tegelijkertijd nadert onstabielere lucht Oostenrijk. Hierdoor stijgt de kans op een flinke onweersbui vanavond maar ook de komende dagen. Lokaal kan het wel eens eventjes noodweer worden.

klik op de afbeelding om de animatie te laten lopen

Vanmorgen en aan het begin van de middag schijnt de zon uitbundig in heel Oostenrijk. Daarbij stijgt de temperatuur vrij snel en al rond het middaguur is het op veel plaatsen 30 graden. Uiteindelijk stijgt de temperatuur door naar ongeveer 33 tot lokaal 38 graden. Vrij warm maar absoluut geen record, daarvoor is een temperatuur van meer dan 40 graden nodig. Vanaf de tweede middaghelft raakt het bewolkt in Vorarlberg en west Tirol. Hier kan overal wel een flinke onweersbui tot ontwikkeling komen. Regionaal is hier later vanmiddag noodweer mogelijk.

Vanavond trekken de onweersbuien vanuit Vorarlberg en west Tirol langzaam richting Salzburg. Daarbij kan het regionaal tot noodweer komen, maar zeker niet overal. Wil je weten of je kans maakt op een bui, dan moet je de radar in de gaten houden vanavond. Want de verschillen zullen zoals gebruikelijk in de Alpen groot zijn van dal tot dal.

Morgen is de lucht erg onstabiel van opbouw. Al in de ochtend liggen er buien over Tirol en Salzburg. Deze buien ontwikkelingen zich in de loop van de dag tot enkele flinke onweersbuien. Uiteindelijk trekken de buien richting het zuiden en oosten waar de dag nog zonnig begint. Tegelijkertijd wordt het droger in het westen en breekt de zon weer geregeld door. Hierdoor zijn de verschillen tussen west en oost best groot. De middagtemperatuur komt uit op 27 graden in het westen tot 37 in het oosten. Tijdens een flinke onweersbui is het veelal onder de 20 graden.


Vrijdag begint de dag weer overal zonnig en als snel stijgt de temperatuur naar 30 graden. Tijdens de middag ontstaan wel weer stapelwolken en regionaal kan er weer een flinke onweersbui vallen. Toch zal het op de meeste plaatsen (lang) droog blijven. Tijdens het weekend wordt het weer warmer en stijgt de temperatuur met regelmaat richting de 35 graden. Kortom de hittegolf duurt nog wel even.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Oostenrijkse Winkel grote banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...