4 tips voor een roadtrip naar Oostenrijk

Wenen

Ga jij binnenkort op rondreis door Oostenrijk of wil jij hier een roadtrip maken? Dan is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal dingen. Niet alleen onderweg naar dit land maar juist in het land zelf zijn er een aantal dingen waar je goed rekening mee moet houden. Wij hebben dan ook 4 tips op een rijtje gezet met dingen die je goed moet onthouden wanneer jij reizen naar Oostenrijk met de auto wilt.

#1 In Oostenrijk heb je een vignet nodig

Als je met de auto naar Oostenrijk gaat dan heb je een vignet nodig. Om gebruik te mogen maken van de Oostenrijkse snelwegen is deze vorm van tol nodig. Een vignet kan op meerdere manieren besteld worden, deze zullen we later behandelen.

Het is essentieel dat je deze besteld, omdat hier in Oostenrijk verschrikkelijk goed op wordt gecontroleerd. De camera’s die overal boven de weg hangen kunnen niet alleen het nummerbord registreren en controleren, ook kunnen ze automatisch herkennen of een auto een vignet sticker op zijn voorruit heeft of niet.

Wil je je vignet op je autoruit plakken lees dan goed de instructies. Zo moet hij op een specifieke plek op de ruit worden geplakt en mogen er niet meer dan 2 jaren aan vignetten op de ruit zitten.

Een vignet is 14 maanden geldig. Het gaat hierbij om een heel kalenderjaar plus de december voor dit jaar en de januari na dit jaar. Een vignet van 2018 is dan ook geldig van 1 december 2017 tot 31 januari 2019. Op die manier zal je nooit in de situatie komen dat tijdens jouw verblijf in Oostenrijk jouw vignet verloopt.

Naast het vignet moet je op sommige wegen in Oostenrijk nog wat extra’s betalen. Vaak gaat het hier om specifieke wegen door de bergen. Hier betaal je per rit extra voor. Om meer informatie hierover te krijgen kan je zoeken op “Sondermautstrecken”.

Oostenrijks Vignet 2018

@asfinag

#2 Hoe kan je een vignet aanvragen?

Er zijn 2 verschillende manieren om een vignet aan te vragen:

  • Het digitale vignet
  • De vignet sticker

Met de sticker zijn de meesten wel bekend mee. Je kan ze bestellen bij bijvoorbeeld de ANWB of bij veel tankstations aan de Oostenrijkse grens zijn deze verkrijgbaar. Deze stickers moeten dus zeer specifiek worden geplakt op het raam, maar dit wordt duidelijk uitgelegd bij de sticker zelf.

Het digitale vignet kan je online aanvragen en wordt simpelweg gekoppeld aan jouw kenteken. Je hoeft hierbij dus niks op de voorruit te plakken, op de Oostenrijkse wegen wordt jouw kenteken automatisch gescand.

#3 Plan jouw vakantie vooraf of boek gewoon een uitgestippelde vakantie

Het maken van een rondreis door Oostenrijk kan best wat plannen zijn. Niet alleen de rit ernaartoe is een hele onderneming. In het land zelf moet je een route hebben, hotels, campings of appartementen waar je overnacht, en natuurlijk moet er het eten geregeld worden.

Wij raden dan ook aan om een uitgestippelde vakantie in Oostenrijk te boeken. Dit zijn vakanties waarbij de hotels of verblijfplaatsen al geregeld zijn. Het grote voordeel van zo’n uitgestippelde reis is dat een deskundige deze reis heeft uitgezet zodat je echt langs de mooiste plekken van Oostenrijk komt en verblijft op echt goede locaties. Vaak hebben dit soort reizen een globaal thema, zoals een rondreis langs de oude grens van het Romeinse rijk.

kaiserschmarrn

#4 Oriënteer jezelf voor een goede maaltijd

Oostenrijk staat natuurlijk bekend om zijn geweldige eten en drinken. Van de hartige maaltijden van schnitzels en pommes met bier, tot de zoete kuchen en torten die dit land te bieden heeft.

Toch raden we aan om voor je diner eerst even goed te oriënteren naar de mogelijkheden in jouw buurt. Er zijn namelijk verrassend veel eetgelegenheden die niet de hoge kwaliteit aanhouden die past bij het beeld van de Oostenrijkse gastronomie.

Als je een uitgestippelde vakantie boekt heb je hier natuurlijk geen last van, dan zijn de beste opties qua diner al voor jou uitgezocht.

Roadtrip Wenen

Zoek & boek

Zoek de perfecte wintersportreis bij onze exclusieve partner Summit Travel
Maak hierboven hiernaast een selectie.

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht