Voor het eerst 40 graden in Nederland?

Bij hoge uitzondering maken we vandaag een uitstapje naar de lage landen. Want we zien namelijk record hoge temperaturen verschijnen op de weerkaarten in oa Nederland maar ook België. Breken we aankomende donderdag het all time warmterecord en wordt het daadwerkelijk 40 graden?
De situatie: een krachtig hogedrukgebied boven centraal/oost Europa zorgt voor tropisch en stabiel weer in een groot deel van Europa. Aan de westflank hiervan stroomt subtropische lucht helemaal vanuit de Sahara regelrecht richting Nederland. De hitte wordt extra opgestuwd door een lagedrukgebied op de oceaan. Op 1500 meter (kaart hierboven) is het tussen de 20 en 25 graden boven Nederland. Idioot hoog want dat zijn vergelijkbare waardes die we ook op dat moment ook in de Sahara op die hoogte zien. Overigens krijgt Oostenrijk ook een flinke vlaag van deze hitte mee.
Kijken we naar de temperatuurkaarten aan de grond, dan zien we schokkend hoge waarden. Er wordt in een groot deel van Nederland maar ook België 39 tot 41 graden berekend. Temperaturen die we nog nooit hebben gemeten want het record ligt op 38,6 graden op 23 augustus 1944 nabij Maastricht. In België ligt dit record op 38,8C in 1947. De kans dat beide records sneuvelen is heel groot.

Sommige weermodellen gooien er zelfs nog een schepje bovenop en maken er 42 graden van. Dit laatste geloof ik niet. Dergelijke waarden zijn op onze breedtegraad echt zeldzaam. Daarnaast zou het dan in Nederland warmer worden dan het record in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. Laten we eerst maar de 40 graden halen, en de kans is echt groot. Want wat ook in het voordeel van dit eventuele record meewerkt is de droge ondergrond. Als de grond droog is kan deze sneller opwarmen (verdamping = warmteverlies).
In ieder geval gaat weer.nl/meteogroup al wel voor de 40 graden in Nederland. Ook in België staat 40 en zelfs 41 op de weerkaarten.
Het moet dus raar lopen willen we de 40 niet halen in Nederland of België. Overigens naast de hitte overdag is de nacht naar vrijdag toe waarschijnlijk ook recordwarm. Op veel plaatsen komt het kwik niet onder de 25 graden! In stedelijke gebieden is het zelfs 28 graden of warmer. Ongelofelijk….

Kijk dus goed uit de komende dagen en met name donderdag in Nederland. We gaan records verbreken. Blijf overdag uit de zon. Sluit alle ramen en verduister de ramen aan de zuidkant. Probeer het huis zo koel mogelijk te houden. En bovenal zorg voor niet al te veel lichamelijke inspanningen.

Instagram Banner

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht