79e Hahnenkammrennen in Kitzbühel

Kitzbühel Hahnenkamm

In de Formule 1 is het de GP van Monaco, in de VS heb je de Indy 500 en niet te vergeten de 24 uur van Lemans. Allen iconische wedstrijden. |In dit iconische rijtje hoort de Hahnenkammrennen in Kitzbühel ook bij. Het is niet zomaar een wedstrijd op de kalender, het is een happening waar je een keer bij moet zijn geweest.

Dit jaar wordt de Hahnenkammrennen in Kitzbühel voor de 79e keer gehouden, een race met de gevaarlijkste afdaling ter wereld die Streif. Dit weekend gaat men weer strijden wie de snelste is. Maar ook vindt er een Super G (vrijdag) en een Slalom (zondag) plaats.

Die Streif

Het bekendste onderdeel van de Hahnenkammrennen is wel de afdaling, beter bekend als die Streif. Deze afdaling wordt beschouwd als één van de meest uitdagende afdalingen ter wereld. De eerste race op het huidige parcours vond plaats in 1937. De Oostenrijkse Thaddäus Schwabl won in een tijd van 3: 53,1 minuten. De allersnelste tijd is in handen van Fritz Stobl, hij passeerde de finish in 1: 51.58 minuten.

Slalom en Super G

De Hahnenkammrennen is niet alleen de afdaling, in het lange weekend staat ook de Slalom en Super G op het programma. Vooral de slalom is leuk voor ons Nederlanders met Hirscher, de Oostenrijker heeft zoals jullie weten een Nederlandse moeder.

Hirscher zelf is tweevoudig winnaar van de slalom in Kitzbühel, mocht hij weer winnen dan zal het zijn 68e overwinning worden. Zowel hij als Lindsey Vonn jagen op het ultieme record van 86 overwinningen gevestigd door Ingemar Stenmark.

Programma

Het evenement is nu al begonnen (traingen), een week lang zal er van alles te beleven zijn in Kitzbühel. Voor het complete programma zie hier. RedBull één van de sponsoren van dit evenement is naast verkoper van energiedrankjes (en tegenwoordig meer) ook een media bedrijf. Zo is RedBull ook de maker van een FANtastische documentaire over de meest uitdagende afdaling ter wereld genaamd: “Streif: One Hell Of A Ride”. Deze is o.a. hier te koop.

Het programma van de Hahnenkammrennen is als volgt:

Donderdag, 24 januari

11:30 uur Downhill Training Streif

Vrijdag, 25 januari

10:30 uur Entertainment Finish Area
11:30 uur    HAHNENKAMM SUPER-G
18:00 uur Loting Afdaling Finish Area
18:30 uur Prijsuitreiking Super-G Finish Area

Zaterdag, 26 januari

10:30 uur Entertainment Finish Area
11:30 uur HAHNENKAMM AFDALING Streif
14:00 uur KITZ-CHARITY-Trophy Finish Area
18:00 uur Loting Slalom Finish Area
18:30 uur Prijsuitreiking Afdaling Finish Area
Aansluitend „Hahnenkamm Fireworks 2019“ Finish Area

Zondag, 27 januari

09:30 uur Entertainment Finish Area SL
10:30 uur HAHNENKAMM SLALOM – 1st Run Ganslern
13:00 uur Entertainment Finish Area SL
13:30 uur HAHNENKAMM SLALOM – 2nd Run Ganslern
Aansluitend Prijsuitreiking Slalom Finish Area SL

History in beeld

Tegenwoordig is de Hahnenkammrennen een goed georganiseerde evenement, daarom is het soms ook wel leuk om even beelden van vroeger te bekijken. Gelukkig zijn een hoop oude beelden bewaard en goed te vinden op het internet.

We beginnen met Franz Klammer tijdens de afdaling in 1976.

Daarna weer een afdaling van Franz Klammer nu in 1977.

Ook leuk om terug te zien is de complete wedstrijd uit 1981, veel is veranderd in vergelijking met hoe het er nu toegaat. Tegenwoordig ligt de piste er strak bij in vergelijking met toen, kijk en geniet van beelden uit 1981.

In de lijst van winnaars is Franz Klammer vier keer te vinden, hij won de afdaling in 1975, 1976, 1977 en de laatste keer is hieronder te zien.

Leuk overzicht van de drie winnaars namelijk Franz Klammer (1984), Hermann Maier (2001) en Stephan Eberharter (2004).

De overwinning van Didier Cuche uit 2011, hij zou deze race 5 keer winnen, dit was overwinning 4. In 2012 won hij voor de laatste keer, tot op heden is hij de recordhouder van het aantal overwinningen op de afdaling. Franz Klammer volgt met 4 overwinningen.

Vorig jaar was Thomas Dreßen de verrassende winnaar van de afdaling, dit was zijn eerste wereldbekeroverwinning. De Noor Henrik Kristoffersen won de slalom terwijl landgenoot Aksel Lund Svindal de Super G op zijn naam zette. Voor alle informatie over dit evenement, zoals tijden, waar te parkeren, kaarten kopen en ga zo maar door verwijzen wij jullie naar de officiële site van de Hahnenkamm.

Summit Travel

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...