9 Tips voor Wandel- of Bergschoenen
9 Tips voor Wandel- of Bergschoenen
We gaan weer heel langzaam naar het zomerseizoen. Zodra het maar weer een beetje mooi weer wordt kun je weer de bergen in trekken, wellicht al met de komende mei vakantie die rond konsingsdag begint. Maar ook zijn de wandelschoenen in Nederland of Belgioe geen overbodige luxe.
Goede wandel of bergschoenen zijn dan onmisbaar en je wilt wel de juiste schoenen die bij jou passen. Het zelfde is natuurlijk ook bij de skischoenen waar skischoenen op maat geen overbodige luxe zijn.
Wandel of bergschoenen zijn het belangrijkste onderdeel van je uitrusting. Zonder je wandel of bergschoenen kom je maar slecht uit de voeten in de bergen. De wandel of bergschoenen zorgen ervoor dat we grip hebben op natte ondergrond, makkelijk over los gesteente komen en ook bij regen droge voeten houden. Maar het juiste paar wandelschoenen vinden is nog een hele kunst.
Als we onze wandelschoenen goed verzorgen, kunnen ze lang mee gaan. Maar op een gegeven moment zijn ze dan toch aan vervanging toe. Scheurtjes in de bovenzijde, niet meer waterdicht, of in het ergste geval een los latende zool. Allemaal redenen om toch op zoek te gaan naar waardige vervangers. Met het enorme aanbod is dit niet altijd even makkelijk. Hieronder een aantal tips om de juiste nieuwe wandel of bergschoenen te vinden.
Tips voor wandelschoenen
- Het juiste type
Belangrijk is dat je het juiste type schoenen voor jouw activiteiten aanschaft. Wandelschoenen heb je in de categorieën A tot D, waarbij A een lichte wandelschoen met soepele zool is, en D het zwaarste type schoen met stijve zool is. Hieronder de indeling van de categorieën;
- A: een lichte wandelschoen met een soepele zool welke geschikt is voor kortere wandelingen over goede paden.
- B: hogere wandelschoenen met een ondersteuning voor de enkel. Deze schoenen zijn geschikt voor bergachtig terrein.
- C: hoge wandelschoenen met een stevige en stugge zool. De schoenen zijn geschikt voor oneffen terrein en meerdaagse wandeltochten.
- D: een zware hoge bergschoen met een zeer stevige zool, waar vaak ook stijgijzers onder gemonteerd kunnen worden. Deze schoenen zijn meestal minder comfortabel.
Voor een gemiddelde bergtocht word een schoen uit de categorie B/C geadviseerd. Hiermee kan je goed uit de voeten op oneven terrein en verschillende typen ondergrond, terwijl je voet en enkel voldoende steun krijgen.
- Koop bij een specialist
Koop je nieuwe stappers altijd bij een outdoorwinkel of wandelschoenspecialist, bv wandelschoenopmaat.nl
Leg goed uit welk soort touren je maakt of wilt gaan maken. Een goede wandelschoen kost al snel tussen de 100,- tot 300,- euro. Dit is een investering waar je lang plezier van kan hebben. En het belangrijkste is dat de schoen goed past bij jouw voet!
- Neem je tijd
Haast het aankoopproces niet, neem je tijd met passen, voelen en proberen. Een goede verkoper zal je voeten meten, beoordelen en je adviseren over welke schoenen (merk, type, etc.) bij jouw voeten en jouw wensen passen. Bespreek ook features zoals Gore-tex, vetersystemen, leer of kunststof bovenwerk, half-hoge of hoge modellen, etc. Het is aan te bevelen om op een doordeweekse, rustige dag naar de winkel te gaan. Zodat er geen drukte en stress is en er ruim tijd aan jou als klant kan worden besteed.
- Neem je oude stappers mee
Als je oude wandelschoenen erg fijn waren en goed zaten, neem ze dan mee. Hier kan de verkoper waardevolle informatie uit halen over wat voor schoenen goed voor jouw zijn, de stand van je voeten bij lopen, de slijtage van je oude schoenen, etc. Hieruit kan hij/zij jouw looppatroon afleiden en zo een nog beter advies geven.
- Meten is weten
Ondanks dat je misschien al jaren dezelfde schoenmaat hebt, laat altijd je voeten opmeten. Helaas worden er nog steeds heel veel wandelschoenen te klein gekocht. Dit resulteert in problemen bij het lopen, blaren, pijn en nog meer. Vaak merk je dit pas als je begint met afdalen tijdens een bergtour. Dit is waarom veel winkels tegenwoordig ´proef-parcoursjes´ in hun winkels hebben. Hier kan jij je nieuwe stappers testen op verschillende ondergronden, berg op en berg af.
- De juiste sokken
Pas je wandelschoenen altijd met de juiste sokken. Neem je eigen wandelsokken mee naar de winkel zodat je ze ook past met sokken waarmee je ook op tour gaat. Gebruik altijd wandelsokken bij een bergtour, deze zijn speciaal ontworpen voor dit doel. Sokken van merino wol zorgen voor de juiste temperatuur- en vochthuishouding van je voeten, terwijl de ingebouwde ondersteuningszones je voeten ondersteunen.
- It´s not about the looks
Laat je niet verleiden tot het kopen van schoenen met die gave kleur of een bepaald merk als ze eigenlijk niet bij je voeten passen. Het gaat niet om looks in de bergen, veel belangrijker is je eigen comfort en veiligheid. Elk merk heeft zijn eigen pasvorm en leest, en deze moet passen bij jouw voeten. Probeer een paar merken uit, laat je adviseren door de verkoper, en kies het merk wat het beste bij jouw voeten past.
- Inlopen
Loop je wandelschoenen altijd goed in als je thuis bent. Wandelschoenen zijn altijd stijver als ze nieuw zijn, dat moet eerst soepel worden. Loop thuis de trappen op en af, houdt ze een tijdje aan, voel goed hoe ze zitten. Immers, als ze nu toch niet goed zijn kan je nog terug naar de winkel om advies te vragen. Ook is het gewoon fijn om aan je bergschoenen te wennen!
- Inlegzolen
De standaard inlegzolen die met wandelschoenen mee komen, zijn vaak erg simpel en bieden weinig ondersteuning aan je voeten. Het is vaak een erg goede investering om een paar op maat gemaakte steunzolen aan te schaffen.
Op maat gemaakte zolen geven een veel betere ondersteuning aan je voeten, wat veel prettiger loopt en waardoor je minder snel vermoeide of pijnlijke voeten krijgt.
Wandelschoen op Maat Van Den Berg Driebergen
Traaij 44 A
3971 GP Driebergen-Rijsenburg (Route)
Telefoon: 0343- 513 773
E-Mail: info@vandenbergsport.nl
Website: www.wandelschoenopmaat.nl