Copy paste weer, dagelijks warm met onweer

De nu al bijna 2 maanden aanhoudende luchtdrukverdeling binnen Europa (hoog en stabiel in Scandinavie, laag nabij Spanje) begint langzamerhand wat te vervelen. Nog altijd bevinden ongewone delen van Europa in hete en stabiele lucht, terwijl het op de plaatsen waar je het verwacht koud en nat blijft. Ook vandaag en komende week verandert er maar weinig op het Europese toneel. Hierdoor blijft Oostenrijk in de aanvoer van warme maar toch onstabiele lucht liggen.

Vandaag viel het mee met de onweersbuien, in een groot deel van Oostenrijk scheen de zon flink. Alleen Tirol en het Salzburgerland hadden met wat sluierwolken te maken, en boven Oostelijk Oostenrijk viel een enkele plaatselijke onweersbui. Maar morgen zullen er op meer plaatsen opnieuw onweersbuien tot ontwikkeling komen. Tijdens buien is er kans op zwaar onweer, hagel en windstoten. De buien ontstaan op de klassieke plaatsen, zoals over de hoofdkam, Arlgebergte, Karwendel, Karawanken, en Hochkonig, terwijl bredere dalen het droog en zonnig houden. Daarbij is het warm, maximaal 28 tot 31 graden.

Copy paste weer

En de hele nieuwe week verandert er niet veel. Ik kan het helaas niet smeuïger maken…

Dagelijks is het warm, met vooral in de ochtenden zonnig zomerweer. Telkens ontstaan er in de middag nieuwe onweersbuien, die soms tot in de nacht kunnen aanhouden. Helaas gaat het vaak niet om grote geordende onweersgebieden, maar om losse buien. Hierdoor is het moeilijk te voorspellen waar de buien precies zullen ontstaan. Tijdens buien is er kans op veel tot zwaar onweer, hagel tot 3 of 4cm doorsnee, windstoten en lokale wateroverlast. Maar verder is het ook gewoon mooi zomerweer, met temperaturen die tussen de 25 en 32 graden liggen. Op veel plaatsen houdt dus ook nog altijd de hittegolf aan. Echt copy paste weer…

Richting het weekend wordt de aangevoerde lucht wel merkbaar warmer, waardoor op meer plaatsen de 30+ gehaald wordt. Vooral zaterdag kon het wel eens 30 tot 35 graden worden, maar opnieuw blijft de buienkans groot. Bij zulke temperaturen kan het onweer wel explosief en gevaarlijk worden, maar dit zien we t.z.t.. Voor nu focussen we op deze nieuwe week, die aanhoudend warm blijft met van tijd tot tijd buien.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht