Aanhoudend extreem warm en zonnig weer

De luchtdrukverdeling in Europa is volledig geblokkeerd door de komst van een sterk hogedrukgebied. Hierdoor kan warme lucht vanuit Afrika Centraal/Westelijk Europa bereiken. Gisteren zagen we record hoge temperaturen in de Benelux en Duitsland (tot lokaal 28 graden!). En vandaag werd het nog 26,3 graden in Salzburg. Op en top zonnig (na)zomerweer. Enige kanttekening, zoals vandaag in Nederland, is de vele Saharazand en roet van bosbranden in de lucht. Hierdoor was de lucht vandaag soms midden op de dag rood of oranje gekleurd.

En ook de komende dagen verandert er maar weinig aan het weerbeeld. Het klinkt saai maar tot zeker zaterdag blijft het zonnig en uitermate warm. De gemiddelde maximumtemperaturen liggen rond de 20 graden. En daarmee is het vooral in de bergen een echte ‘Goldenere Oktober’. Vergeet trouwens je ook niet in te smeren tegen de zon, verbranden kan nog altijd.

Maar het is de komende dagen niet overal continue zonnig, in het lagere Oosten (o.a. het Donau-vallei en het Wienerwald) is de komende dagen ook mist mogelijk. Mogelijk ontstaat er dan een hardnekkige inversie die overdag maar moeizaam verdwijnt. Onder de mist blijft het slechts 15 graden.

Hier is het contrast ook nog even mooi zichtbaar met het lagere Oosten, maar in 80% van Oostenrijk is het de komende dagen gewoon zonnig. Maar na zaterdag volgt er helaas een korte intermezzo, als het hogedrukgebied wat aan terrein verliest…

Een lagedrukgebied bereikt Oostenrijk en gaat voor een flinke bak regen zorgen. Het is ook even gevoeliger kouder, met een sneeuwgrens die tot 1500 meter kan zakken. De toppen zullen weer even wit worden. Maar het slechte weer houdt niet lang aan, maandag of dinsdag knapt het weer op. Ook de 2e herfstvakantieweek belooft zonnig en mild te verlopen.

Mooie vooruitzichten dus!

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×