Aanhoudend wisselvallig, richting volgend weekend opnieuw sneeuwval tot in de dalen?

Aanhoudend wisselvallig, richting volgend weekend opnieuw sneeuwval tot in de dalen ?

De lente heeft er het er dit jaar maar moeilijk mee. Na een prachtige, bijna uitzonderlijke, start in maart wilt het nu na vele weken niet meer lukken. Af en toe hebben we een 1 of 2 mooie dagen met veel zon, maar verder blijft het koel met buien of zelfs sneeuwval. Ook komende week is het vaker wisselvallig en koel als mooi lenteweer. En na komend weekend lijken de kansen op een nieuwe kou-uitbraak weer te stijgen…

Naamloos

Vandaag starten we de dag met veel bewolking en enkele regenbuien, in de bergen ook mogelijk sneeuwval. De sneeuwgrens ligt rond de 1500 meter, in een enkele dal lager. De hele dag zijn buien mogelijk en is het aan de koele kant, maximaal 12 en met zon tot 17 graden.

De buien en bewolking hebben we te maken met een slecht ontwikkeld scandihoog. De kern ligt net te Noordwestelijk en hierdoor kunnen restanten van storingen Centraal-Europa binnen glippen. Doordat de invloed net te gering is van het hoog, en omdat er weinig stroming in de atmosfeer zit, kunnen deze storingsrestanten rustig hun gang gaan. Mede door de dagelijkse gang kunnen er in de middag talrijke en felle buien ontstaan. Het is wel zuur om te zien hoe op een haar na warme lucht net naast europa naar het Noorden wordt getransporteerd.

De hele week blijft deze situatie nagenoeg onveranderd. De restanten blijven vrij stationair liggen. Tijdens buien en bewolking blijft het dan ook ronduit koel met slechts 10 graden, als de zon toch nog even enkele uren weet door te breken kan het nog opwarmen naar 17 tot zeer lokaal 20 graden. Maar stabiel is en blijft het niet.

buien1

Helaas is door de kleine schaal van de buiengebiedjes het zeer moeilijk te voorspellen wanneer waar valt. Daarom raden we aan om de komende dagen de buienradars van bijvoorbeeld wetteronline of zamg te gebruiken. Het wisselvallige en relatief koele weerbeeld behouden we tot en met vrijdag, hierna weet het weer zich kort te verbeteren.

buien2

Maar zoals gezegd, de verbetering is maar voor korte tijd. Want wat er komend weekend gaat gebeuren is ronduit verbluffend. Het scandinavische hogedrukgebied wordt de Oceaan opgedrukt door een massief lagedrukgebied die vanaf de Noordpool afkomstig is. Tussen deze 2 weersystemen ontstaat er een ‘snelweg’ voor koude polaire lucht richting het Zuiden. En waar staan de dartpijlen vrijwel direct op gericht ? Juist ! Centraal Europa met Oostenrijk.

Overigens wel boeiend om er bij te vermelden. De hele winter (eigenlijk de laatste 4 winters) hebben we nooit weer zulke perfecte kou uitbraken gezien. Als we deze luchtdrukverdeling in januari hadden we gehad dan hadden we gegarandeerd meters poeder, zware sneeuwval en mega kou gehad in Oostenrijk. Maar helaas is het al mei en is de zon natuurlijk al veelte krachtig.

rart_17051100_17050112

De komende dagen gaan we kijken hoe deze situatie zich zou ontwikkelen. Spannend is het in ieder geval wel. De kansen op een nieuwe ronde met opnieuw sneeuwval tot mogelijk in de lagere delen stijgen aanzienlijk. Warm en stabiel lente/zomer weer wordt het in ieder geval voorlopig nog niet.

Fijne dag,

Jeroen Elferink
Meteoroloog bij FANtastisch Oostenrijk

Alpen Reizen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...