Aanhoudende hittegolf, met in de middag soms stevig onweer

Europa deze ochtend, Oostenrijk ligt heerlijk te bakken in de zon. En nog voor het middaguur is het vrijwel overal boven de 25 graden. Komende middag kunnen we hier nog 4 tot 6 graden bij optellen! De hitte is afkomstig vanuit Afrika en stroomt via Oostenrijk helemaal door tot diep in Scandinavie. Wie een last-minute warme zon vakantie in Europa wilt boeken kan beter Stockholm of Helsinki boven Madrid of Rome verkiezen. Ook betreft temperatuur, want niet zelden is het in het hoge Noorden momenteel 30 graden terwijl grote delen van het Middellandse zeegebied blijven steken rond de 20 graden. Maar nu terug naar Oostenrijk…

Want vanmiddag zal het niet overal heet en zonnig blijven. Vooral in Voralberg, Tirol, Karinthie en Stiermarken zullen er flinke stapelwolken ontstaan. Deze stapelwolken kunnen uitgroeien tot enkele regionale fikse onweersbuien. Hierbij moet je denken aan hagelstenen tot 3cm, veel onweer en grote neerslag hoeveelheden. Ook elders is een zéér lokale bui mogelijk maar de echte hotspots zullen toch het Arlgebergte en Karwendel worden.

Later vanavond zullen de meeste buien snel uitdoven, in de nacht volgen er dan opnieuw brede opklaringen.

Morgen zien we een herhaling, met bij de start van de dag veel zon. Alleen in Tirol zien we nog veel rest wolken van onweer uit Italië, mogelijk valt er zelfs een buitje uit. Maar rond het middaguur zal de meeste bewolking weggebrand zijn door de zon. In de middag zien we dan opnieuw flinke stapelwolken ontstaan die snel zullen uitgroeien tot enkele fikse regen- en onweersbuien. Daarbij is het broeierig warm, 27 tot 32 graden.

De meeste buien zien we morgen vooral in het Oostelijk deel van Oostenrijk terug, vooral de steden Salzburg, Graz, Wenen en Linz moeten rekening houden met fiks onweer in de namiddag. Zonnig blijft het in grote delen van Voralberg en Westelijk Tirol.

Ook woensdag maar donderdag verandert er maar weinig, het blijft ronduit warm voor eind mei. Dagelijks zijn temperaturen van 27 tot 33 graden mogelijk, waarbij het in de middag opnieuw tot regionaal fiks onweer komt. De komende dagen kunnen we ook vervelende berichten verwachten van kleine overstromingen of schade door hagel. Gelukkig blijft het in het grootste deel van Oostenrijk meest droog en heet. Typisch zomerweer waar Oostenrijk om bekend staat, warm tot heet met soms fiks onweer.

Pas vrijdag zien we een afkoeling, maar waarschijnlijk gaat het om een tijdelijke 1 of 2 daagse afkoeling waarna het warme en broeierige weer hersteld.

Geniet ervan en kijk uit bij onweer!
Jeroen Elferink

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht