Aanhoudende sneeuwval in de bergen

De natuur heeft het zwaar vandaag, de bomen zitten nog volop in het blad!

Aanhoudende sneeuwval in de bergen
De winter is voor het eerst sinds de zomer weer helemaal terug in de bergen. Vooral langs de noordkant hebben we vandaag te maken met aanhoudende sneeuwval tot soms 1400 meter. Met de bomen nog in het blad levert dit in de loop van de dag bijzondere plaatjes op. Maar tegelijkertijd valt de neerslag in de meeste dalen gewoon nog als vloeibare regen.


Vanmorgen ligt een band met actieve regen en sneeuwval vanaf 1400 meter over de Noordelijke Alpen. Deze band vormt het begin van een dag met aanhoudende sneeuwval in een goed ontwikkelde nordstau. De hele dag blijft het dus sneeuwen boven de 1400 meter vanaf Vorarlberg tot Oberosterreich. Maar in de dalen valt de neerslag vooral als regen. Daarbij ligt de temperatuur aan de lage kant voor september, het wordt maximaal 5 tot 10 graden in de meeste dalen. Op 1500 meter is het rond 0 graden, op 2000 meter vriest het 2 graden onder nul. Droger is het vandaag aan de zuidkant, met hier ook een hogere sneeuwgrens. Hier kan het met de zon in bijvoorbeeld Graz of Klagenfurt nog 14 of 15 graden worden.

Vanavond blijft in de nordstau de sneeuw vallen in de bergen. Maar een bel met koudere lucht bereikt Oostenrijk ook. Hierdoor kan de sneeuwgrens tijdelijk naar 1200 of lokaal 1100 meter zaken. Oftewel het wordt wit tot in sommige hogere dalen, op de bergtoppen kan met gemak 20 tot 40 centimeter in totaal vallen.

Morgen is het lange tijd stabieler weer terwijl we eigenlijk nog in een nordstau liggen

Morgen krijgen we te maken met een zwakke uitloper van hogedruk. Hierdoor wordt de nordstau enige tijd een beetje onderdrukt. Na een nacht met sneeuwval en regen ontwaakt Noord Oostenrijk in een winterwonderland vanaf ongeveer 1200 meter (lokale verschillen goed mogelijk). Maar het is dus even gestopt met de aanhoudende neerslag. Af en toe breekt de zon door maar een bui blijft mogelijk. Morgenmiddag breekt de zon zelfs even goed door in Tirol en Vorarlberg. Kortom de ideale omstandigheden voor een mooie sneeuwwandeling in de bergen. Met zon wordt het in de dalen 8 tot 14 graden, op 1500 meter dooit het morgenmiddag 2 tot 4 graden. De vorstgrens ligt ongeveer rond de 1800 meter.

Maar de weersverbetering is van korte duur. Morgenavond keert de nordstau terug en tot maandagochtend vallen er opnieuw regen- en sneeuwbuien. Wel ligt de sneeuwgrens een klein stukje hoger, op ongeveer 1500 meter.


Maandag breekt dan de zon weer door en opnieuw is het mooi wit in de bergen. Overdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af, maar blijft er een bui mogelijk. De vorstgrens ligt tussen de 1700 en 1800 meter. Tegen de avond volgen opnieuw regen- en sneeuwbuien. Dinsdag is het nogmaals sterk wisselvallig met een zwakke nordstau. Na dinsdag volgt een weersvebetering met meer zon en uiteindelijk hogere temperaturen. Mogelijk volgt zelfs een beetje nazomer…

Jeroen Elferink-Ruijsch

Weersverwachting per streek:

Cityhouse Flipside Groot Banner

Int2sportbrand banner januari 22 Groot

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Van den Berg Sport skischoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×