Vandaag aanhoudende sneeuwval noordkant

Vandaag aanhoudende sneeuwval noordkant

Afgelopen nacht trok een koufront van noord naar zuid over Oostenrijk. Daarbij is de sneeuwgrens gezakt tot dal niveau met in sommige gebieden nu aanhoudende sneeuwval langs de gehele noordkant. Wel varieert de sterkte van de aanhoudende sneeuwval van dal tot dal. Waarschijnlijk valt vandaag de meest sneeuw vanaf het Tiroler Unterland richting het Salzkammergut. Ook het Arlgebergte vormt een hotspot. Maar in het Tiroler Oberland valt nagenoeg amper sneeuw, en vergeet de zuidkant niet waar het zelfs droog blijft. Uiteindelijk valt er vandaag ongeveer de hoeveelheid die hierboven geprojecteerd is. Gebieden met gele kleuren kunnen rekenen op 10 tot 15 cm, rode kleuren op ruim 20cm. Maar de groene gebieden moeten het doen met minder dan 10 centimeter.

Overigens staat er ook een stormachtige wind bij vandaag, op de bergtoppen zijn windstoten van ruim 90 km/u mogelijk. Hierdoor kan het zijn dat enkele liftverbindingen vandaag in de skigebieden eruit liggen. Ook is het nog eens vrij koud, op 1500 meter vriest het -7 graden, op 2700 meter -18 graden. Aan het eind van de dag begint de aanhoudende sneeuwval langzaam te verminderen en in de nacht wordt het overal droog. Onder een heldere hemel kan het streng gaan vriezen.


Morgen passeert op hoogte mildere lucht, op 2700 meter stijgt de temperatuur van -18 naar -6. We hebben dit te danken aan de komst van een warmtefront die op deze weerkaart nog deels boven Duitsland ligt. Dit warmtefront schampt met een neerslaggebied nog Nieder- en Oberösterreich. Maar in de Alpen blijft het droog met een wisselend weerbeeld van wolkenvelden en zon. In de dalen volgt lichte dooi.


Zondagochtend passeert vervolgens een zwak koufront waarop het aan de noordkant enkele uren kan sneeuwen. Wel ligt de sneeuwgrens rond de 1000 meter. Hierdoor valt dus in de lagere dalen natte sneeuw of wat regen. Tijdens de middag wordt het droog en breekt af en toe de zon door. Koudere lucht blijft binnenstromen achter het front en tijdens de avond vriest het vrijwel op alle hoogtes.


Maandag volgt vanuit diezelfde hoek een lagedrukgebied. In detail is de prognose nog heel onzeker. Waarschijnlijk is het in de ochtend nog droog en zonnig en raakt het in de loop van de middag bewolkt. Uiteindelijk volgt aanhoudende sneeuwval. Daarbij berekent het Europees model de inzettende sneeuwval al aan het eind van de middag. Terwijl het Amerikaanse model de sneeuwval pas voor in de nacht naar dinsdag tekent. Ook lopen de sneeuwhoeveelheden nog uiteen van een dump tot slecht enkele tientallen centimeters.

Boven de 1500 meter zullen de bomen volgende week dik ingepakt zijn

Dinsdag hebben we in ieder geval te maken met opnieuw aanhoudende sneeuwval langs de noordkant. Ook woensdag sneeuwt het een groot deel van de dag, maar stijgt de sneeuwgrens wel weer.

Daarbij blijft het Europees model met dumphoeveelheden strooien, op de meeste plaatsen is meer dan een halve tot zelfs lokaal een hele meter mogelijk. Interessante ontwikkelingen die we op de voet volgen…

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Summit Travel banner 2020 1000x600

ChaletsPlus Banner Groot

Colada Sport2000 banner

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...