Aanklacht na dodelijk ski-ongeluk Nederlandse vrouw Hintertux

Aanklacht na dodelijk ski-ongeluk Nederlandse vrouw Hintertux

Een dodelijk ski-ongeluk waarbij een 28-jarige Nederlandse vrouw betrokken was op nieuwjaarsdag 2023 in het Zillertal, heeft onder meer geleid tot een aanklacht wegens dood door nalatigheid tegen de directeur en twee medewerkers van de Zillertaler Gletscherbahn.

De vrouw gleed uit op een steile helling, brak door een markeringshek en gleed door buiten de piste. Andere skiërs raakten op dezelfde plek gewond, sommigen ernstig.

Veiligheidshek/net niet geschikt

Het veiligheidsnet dat onder de steile, zeer ijzige piste van de Hintertuxer Gletsjer werd geplaatst, was dan ook niet geschikt als veiligheidshek. Omdat er geen valbeveiliging was, werden de skiërs soms meer dan 30 meter buiten de piste geslingerd, beschuldigde de aanklager de verantwoordelijken. De rood gemarkeerde piste had vanwege de steilheid ook als zwarte helling gemarkeerd moeten worden.

Piste afsluiting

Het rapport bracht ook ontoereikende piste-inspecties in twijfel; een controle van de omstandigheden vóór de start van de werkzaamheden in de ochtend was niet gepland. Twee ervaren medewerkers hebben rond  09.00 uur de ongevalshelling geïnspecteerd en merkten de “extreem gladde omstandigheden” op. Ze rapporteerden dit ook aan de operations manager, die de helling omschreef als “gladder dan glad”. Hij gaf opdracht de pistes te sluiten, maar intussen waren de ongelukken al gebeurd. Het Openbaar Ministerie verweet de medewerkers er nu van dat ze de pistes niet hadden afgesloten of waarschuwingsborden hadden geplaatst.

Vermoeden van dood door nalatigheid

Het Openbaar Ministerie eiste in zijn strafklacht ook dat er een boete zou worden opgelegd aan de Zillertaler Bergbahnen. In het geval van dood door nalatigheid kan er een gevangenisstraf van maximaal drie jaar worden uitgedeeld. Vanwege het feit dat ook andere skiërs, van wie sommigen ernstig, gewond zijn geraakt zullen de beklaagden zich tijdens het proces in maart zich ook moeten verantwoorden voor lichamelijk letsel door nalatigheid.

Afgelopen winter weinig sneeuw

Door het gebrek aan sneeuw waren de pisteomstandigheden rond de jaarwisseling 2022/2023 extreem moeilijk. Naast de ijzige pistes lag er buiten de pistes weinig of geen sneeuw en waren valpartijen vaak fataal. Ook in andere skigebieden hadden dodelijke en ernstige ongelukken plaatsgevonden, waarbij de roep om pisteafsluiting steeds luider werd.

Dit proces heeft alleen maar verliezers. Laten we hopen dat dit soort zaken niet meer voor gaan komen, maar alles is afhankelijk van de hoeveelheid sneeuw en het sneller laten sluiten van pistes die veel en veel te ijzig zijn.

Bron: ORF

Van den Berg Sport skischoen op maat

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×