Aanzienlijk lawinegevaar in grote delen van Oostenrijk

Lawinebord Pitztal

Aanzienlijk lawinegevaar in grote delen van Oostenrijk

In grote delen van Oostenrijk zorgde de sneeuwval van het weekend voor een aanzienlijk lawinegevaar. In Karinthië, Salzburg, Stiermarken, Tirol en Vorarlberg geldt een lawinewaarschuwingsniveau drie op de vijfdelige schaal. Tourers wordt aangeraden voorzichtig te zijn.

In de deelstaat Salzburg, waar zaterdag een lawineongeval met drie doden viel (bij Tweng in Lungau), blijft de situatie in de Hohe en Niederen Tauern schrijnend.

De situatie blijft komende dag hetzelfde

Op compacte oude sneeuw ligt losse sneeuw, die door de harde wind kan uitgroeien tot uitgestrekte sneeuwbanken. Het gevaar neemt toe naar mate je steeds hoger gaat. In sommige gebieden kan slechts één persoon al een lawine veroorzaken. Een verbetering wordt de komende dagen niet verwacht. Conclusie van de lawine-experts: “Ervaring en terughoudendheid blijven belangrijk.”

Stiermarken

De situatie in Stiermarken is vergelijkbaar: het lawinegevaar was vanaf maandagochtend ook in veel bergen “aanzienlijk” – ook in de regio Dachstein, in het Totes Gebirge, in de Ennstal Alpen, in de Eisenerzer Alpen, Rottenmanner Tauern, Noord-Wölzer Tauern , Schladminger Tauern Noord, Schladminger Tauern Zuid, Gurktaler Alpen, Seetaler Alpen, Zuid Wölzer Tauern, Koralpe, Stub- en Gleinalpe, Seckauer Tauern. Daar viel zo’n 20 tot 30 centimeter verse sneeuw op de sneeuw die er al lag.

Volgens de Styrian Avalanche Warning Service zijn er problemen met sneeuwafwijkingen, vooral op grote hoogte. Pas zaterdag werden twee toerskiërs op de Sonntagskogel in de Seckauer Tauern (district Murtal) door een lawine meegenomen. Een 29-jarige werd gedeeltelijk begraven en gewond en naar het Kalwang State Hospital gevlogen. Zijn metgezel, een 27-jarige vrouw, werd ook geraakt door de lawine, maar slaagde erin haar lawine-airbag op te blazen en werd daardoor niet begraven.

Kies een “defensieve” route

In Karinthië viel nog wat meer sneeuw, waar zo’n 40 centimeter verse sneeuw is bijgekomen. Er zijn dit weekend geen hulptroepen ingezet. Gelukkig is hier niets vernomen. Maar het lawinegevaar wordt praktisch overal boven de boomgrens als aanzienlijk geclassificeerd. Vooral in Opper-Karinthië zouden zogenaamde “schneebrett-en” op een zwak oud sneeuwpakket liggen en dat is echt levensgevaarlijk. “Ze kunnen al door een kleine extra belasting worden verstoord en middelgrote lawines veroorzaken”, zei de Karinthische lawinewaarschuwingsdienst maandag. Op windstille locaties kan soms “verleidelijk losse sneeuw” worden gevonden. Toeristen moeten zeker een “defensieve” route kiezen. In de Hohe Tauern zou het dinsdag al weer kunnen sneeuwen.

In Tirol is sinds zaterdag 20 tot 40 centimeter verse sneeuw gemeld, “plaatselijk meer”, aldus de lawinewaarschuwingsdienst. “Zwakke oude sneeuw is het grootste gevaar”, zeggen de experts. Er werd met name gewaarschuwd voor drift- en glijsneeuw. Lawines kunnen veroorzaakt worden door individuele wintersporters. Zo werd zondag “een plak sneeuw” verschoven veroorzaakt door een 27-jarige bij de afdaling van Sonntagsköpfl in het Zillertal. Ze werd opgegraven en gered door haar metgezel.

In de bergen van Vorarlberg bestond – met uitzondering van de Allgäuer Alpen – een aanzienlijk lawinegevaar boven de 2.000 meter. In het door de wind aangetaste steile terrein kan volgens de lawinewaarschuwingsdienst verse en oudere, bedekte sneeuw gemakkelijk los komen. Zelfs de blootstelling aan individuele wintersporters werd voldoende geacht om kleine tot middelgrote plaatlawines te veroorzaken.

De komende dagen valt er zeker nog sneeuw. Het wordt de komende dagen zeker nog niet beter. Bij deze omstandigheden zeggen wij altijd. Blijf thuis maar sommige kunnen zich niet bedwingen en moeten het hooggebergte in. Wij zijn bang dat wij niet het laatste lawineongeluk van deze winter hebben geschreven.

Lawine

Bron: ORF

Sport2000 Skischoen op Maat

Banner Sport2000 Ski Schoen op maat

Sneeuwkettingenwinkel.nl banner winter 2021 900x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×