Flinke afkoeling, komt er ook sneeuw?

Het is onveranderd prachtig najaarsweer in Oostenrijk, met veel zon en hoge temperaturen. Toch gaat er langzaam wat veranderen, want de wind gaat komend weekend draaien naar het Oosten, en daarmee wordt het gevoelig kouder. Na het weekend hebben we zelfs winterse temperaturen in Oostenrijk. Maar komt er ook sneeuw?

Morgen maar ook vrijdag blijft het prachtig helder en zonnig weer. Alleen in het Flachland ontstaat mist welke de hele dag hardnekkig kan blijven. Morgen staat er nog weinig wind maar vrijdag trekt de wind aan en zoekt steeds vaker de Oosthoek op. Middagtemperaturen tussen 9 graden in de mist en 16 graden bij veel zon. Vrijdag ligt de temperatuur al een tikje lager en kan het in de nacht gaan vriezen.

Tijdens het weekend wordt het gevoelig kouder, maar van sneeuw is zeker geen sprake. Sterker nog, de aangevoerde bovenlucht is droog waardoor het in de bergen zonnig is. Alleen in de lagere delen kunnen mist en lage wolkenvelden hardnekkig blijven. Zondag ligt de temperatuur tussen de +2C in het Oosten en +9C in het Inntal, op 1500 meter rond het vriespunt. In de nachten vriest het matig.

Na het weekend trekt het hogedrukgebied richting Scandinavië waardoor het echt winters begint te worden in Oostenrijk. De stroming is Noordoost en uitgesproken koud, in sommige dalen komt het kwik al niet meer boven nul. Op 1500 meter koelt het af naar -7C á -8C. Nog hoger, op gletsjerhoogte (3km) is het maandag zelfs -16C. Naast koude lucht, bevat de lucht ook wat vocht. Maandag maar vooral dinsdag kan er wat sneeuw vallen.

Hoe de sneeuw precies uitpakt is nog onzeker, in ieder geval worden er geen meters verwacht. Vandaag kwam het Europees model met een mooie laag sneeuw in vooral Karinthië, Stiermarken en het Burgenland (10 tot 20cm). Dat gaan we volgen, we duimen dat het uitkomt!

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...