Het is nu al diep winters

Het is nu al diep winters

Vanmorgen trekt een gebied met sneeuwval van noordwest naar noordoost over het land, vooral ten noorden van de hoofdkam kunnen weer enkele centimeters vallen. Daarmee is het aangezicht ook vandaag weer diep winters in Oostenrijk. Momenteel ligt er een dik pak sneeuw tot in de meeste dalen zowel aan de noord- als zuidkant! Dat is zo vroeg in december en de winter best lang geleden.

Vanmiddag is het op steeds meer plaatsen droog en breekt geregeld de zon door. De vorstgrens ligt daarbij rond de 700 meter, hierboven blijft het onder nul. In de lagere dalen kan het nog een enkele graad boven nul worden. Aan het begin van de avond zakt de temperatuur onder een deels heldere hemel hard naar beneden. In sommige dalen kan het streng vriezen. Maar gedurende de avond en nacht neemt de bewolking opnieuw toe.


Want morgen volgt de volgende sneeuwstoring. Tijdens de ochtend trekt een zwakke band met wat lichte sneeuwval vanuit Vorarlberg over Tirol richting het oosten. Hierna wordt het geruime tijd droog m.u.v. Vorarlberg. Tijdens de latere middag en avond volgt uiteindelijk overal enige tijd sneeuwval. Vooral in Karinthië gaat het morgenavond stevig door sneeuwen. De sneeuwgrens ligt daarbij tot in de lagere dalen. In de nacht sneeuwt het dan weer steviger in Tirol en het Salzburgerland.

Donderdag is het rustiger weer en vooral droog. Alleen in Vorarlberg sneeuwt het opnieuw flink. Elders wisselen zon en wolkenvelden elkaar af en het landschap is diep winters. De bomen zijn mooi wit en er een ligt een forse laag sneeuw tot in vrijwel alle dalen.

Het is diep winters in de Oostenrijkse Alpen, wel is de regel: hoe westelijker hoe meer verse sneeuw

Ook vrijdag is het lange tijd droog maar zaterdag draait de wind naar het noorden. Met stuwing volgt opnieuw sneeuwval in de staulagen aan de noordkant. Al met al kan er deze week toch weer in het westen 20 tot lokaal 40 centimeter verse sneeuw bij vallen.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Summit Travel banner 2020 1000x600

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...