Alarmcentrale: Nederlander moet skivakantie serieuzer nemen

Ongeval Helikopter

ter illustratie

Alarmcentrale: Nederlander moet skivakantie serieuzer nemen. Iedere winter gaan er ongeveer één miljoen Nederlanders op skivakantie, maar het overgrote deel bereidt zich nauwelijks voor.

Het is algemeen bekend dat de Nederlandse skiër blinkt van zelfoverschatting. Dit blijkt uit een wetenschappelijk onderzoek naar skiongelukken dat de alarmcentrale Eurocross in 2020 deed samen met het Leids Universitair Medisch Centrum. Het onderzoek werd in Flachau gedaan waar Nederlandse skiërs werden bevraagd over de eigen vaardigheden en vervolgens werden de Oostenrijkse skileraren bevraagd die ook cijfers gaven.

Ook nu kwam alarmcentrale Eurocross weer met dezelfde conclusie, blijkt uit hun jaarlijkse wintersportonderzoek .

Volgens het onderzoek waant 80% zich als Alberto Tomba of Lindsey Vonn op de pistes. Bijna alle mannen (90%) overschatten de eigen vaardigheden en bij de vrouwen ligt op bijna twee derde.

Nieuw wetenschappelijk model

Ook dit jaar is er weer onderzoek gedaan en voor dit jaar is er een nieuw wetenschappelijk model ontwikkeld. Hierdoor hoopt men het niveau en risicoprofiel van de wintersporters nog beter in kaart te kunnen brengen. De ondervraagden kregen specifieke vragen over hun vaardigheden. Er werd gevraagd of zij zich fysiek voorbereiden of zij eigen schoenen bezitten en of zij op de piste bepaalde weersomstandigheden mijden.

“De antwoorden zeggen iets over iemands niveau,” aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross. “Wie frequent skiet weet bijvoorbeeld hoe belangrijk goed schoeisel is. Een beginnende skiër zal vaker huren.”

Beginners overschatten zichzelf

De uitkomst is niet verrassend en heeft belangrijke informatie opgeleverd. Ook nu blijken de skiërs die zichzelf overschatten vaak mannen te zijn die moeilijke weersomstandigheden als mist en sneeuwval vermijden en zichzelf ook niet fysiek voorbereiden op de wintersport.

“Zij nemen te moeilijke pistes, die niet aansluiten op het werkelijke skiniveau, vaak ook nog met te hoge snelheid,” zegt Luppino. “De kans op breuken en ander serieus letsel is daardoor groot.”

De beginners zijn van alle skiërs met afstand de groep die zichzelf het meest overschat. Een beginneling vindt zichtzelf gemiddeld twee keer beter dan dat ze volgens de ski-instructeurs zijn.

Op een schaal van 1 tot 10 geven ze zichzelf een ruime 5, terwijl dat 2,75 moet zijn. Hoe ervarener de skiër, hoe realistischer de inschatting blijkt te zijn. “De beste skiërs schatten hun kunde zelfs iets lager in dan die feitelijk is.”

De oorzaak ligt volgens Luppino aan de psychologie bekende Dunning-Krugereffect.

De beginners denken dat zij het skiën beter beheersen, wat vaak niet het geval is. “Ze missen kennis en onderschatten daardoor de moeilijkheid van bepaalde vaardigheden. Dit fenomeen doet zich ook voor op andere terreinen: op universiteiten, in de muziek, etcetera.”

Eigen ervaringen

Regelmatig krijgen wij te maken met een situatie waarbij het slecht af had kunnen lopen. De Nederlandse ski-advocaat Stephan Wijnkamp waarschuwt ook: “De Alpen zijn geen speeltuin”. “Mensen komen uit de stad en gedragen zich in de bergen wel alsof ze in een speeltuin zijn. Ze overschatten hun eigen vaardigheden. Aldus Stephan Wijkamp die mensen bijstaat als zij betrokken raken bij een ski-ongeval.

Hij roept ook al jaren om elk jaar eerst een paar skilessen te nemen, echter niemand doet dit. Ze vinden het zonde van de tijd of van het geld. Ik kan toch al skiën?

Lees ook:

Bron: Parool

Van den Berg Sport skischoen op maat

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×