Almabtrieb Oostenrijk 2020 een overzicht!

Almabtrieb oostenrijk

Het is een traditie die ieder jaar wordt gevierd met vee wat prachtig is uitgedost. Almabtrieb is een boerentraditie waarbij het vee weer op stal gaat. Ook tijdens de huidige situatie zal deze FANtastische traditie doorgaan maar helaas niet overal.

De Almabtrieb is een traditie waarbij de dieren van de alm afgaan om weer op stal te gaan. Dit wordt gevierd net als dat de dieren de weide in gaan. De dorpen die het eerst met de Almabtrieb beginnen liggen natuurlijk wat hoger. Daar is het wat eerder kouder en moeten de dieren naar beneden. De lager gelegen gebieden komen dan later aan de beurt. Zelfs tot in oktober is er Almabtrieb en dat wordt altijd groots gevierd in Oostenrijk.

Traditie

Söll Almabtrieb

Almabtrieb is een hele oude traditie en wordt met heel veel kleur gevierd. Ook kun je zien aan de uitdossing van de dieren of het een goed jaar is geweest. Het heeft ook te maken dat er geen ongelukken met de dieren zijn geweest. Is dit zo dan worden de dieren erg mooi aangekleed en hier geldt hoe uitbundiger de tooi hoe FANtastisch het zomerseizoen is geweest. Wat kan er dan gebeuren op een alm. Bijvoorbeeld bliksem inslag waar dieren geraakt kunnen worden. Maar gelukkig gaat het in veel gevallen goed.  De oorspronkelijke betekenis van dit feest is nog altijd duidelijk: het is de dank aan de Schepper, dat Hij het vee voor alle onheil heeft behoed.

In Tirol alleen al zijn zo’n 2100 Almen. Deze liggen allemaal tussen de Arlberg en Kaisergebergte en tussen de Karwendel en Lienzer Dolomieten. Ruim 200.000 dieren komen jaarlijks van de alm.

Hopfgarten Almabtrieb

Video’s en foto’s welkom

Ben je in Oostenrijk in September of Oktober dan zou je dit dorpsfeest een keer moeten zien. Wij hebben een overzicht gemaakt op welke dag er in welk dorp er een Almabtrieb is. Mocht je zelf bij één van deze events aanwezig zijn en wil je er verslag van doen dan kun je uiteraard bij ons terecht met jouw foto- en of video-update.

Hieronder per regio een overzicht, lang niet alle dorpen zijn vermeld. Maar mocht je aanvullingen hebben…meld dit dan in de reacties.

DISCLAIMER

Onderstaande data zijn met grote zorg uitgezocht, er zijn ook al een aantal festiviteiten afgezegd. Mocht er desondanks een datum zijn die inmiddels ook afgezegd is laat ons het weten, maar ook als er een niet bijstaat.

Tirol

Almabtrieb St Johann

Salzburgerland

Vorarlberg

 

Karinthië

 

Oberösterreich

Stiermarken

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds kort hebben we ook een groep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen.
Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

2 reacties

 1. Kees schreef:

  Liebe Familie Kromme,

  herzlichen Dank für Ihr Interesse. Leider finden nicht nur in Wagrain die Almabtriebe heuer nicht statt. Auch in allen anderen Orten wurden die Almabtriebe für heuer abgesagt.

  Mit freundlichen Grüßen

  Susanne Kolmbauer

  Urlaubsberatung und Informationsmanagement

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht