Almabtrieb Oostenrijk 2021 een overzicht!

Almabtrieb oostenrijk

Almabtrieb Oostenrijk 2021 een overzicht!

Het is een traditie die ieder jaar wordt gevierd met vee dat prachtig is uitgedost. Almabtrieb is een boerentraditie waarbij het vee weer opstal gaat.

De Almabtrieb is een traditie waarbij de dieren van de alm afgaan om weer op stal te gaan. Dit wordt gevierd net als dat de dieren de weide in gaan. De dorpen die het eerst beginnen liggen natuurlijk wat hoger. Daar is het wat eerder kouder (hoog in de bergen) en moeten de dieren naar beneden. De lager gelegen gebieden komen dan later aan de beurt. Zelfs tot in Oktober is er Almabtrieb en dat wordt altijd groots gevierd in Oostenrijk.

Traditie

Almabtrieb is een hele oude traditie en wordt met heel veel kleur gevierd. Ook kun je zien aan de uitdossing van de dieren of het een goed jaar is geweest. Het heeft ook te maken dat er geen ongelukken met de dieren zijn geweest. Is dit zo dan worden de dieren erg mooi aangekleed en hier geldt hoe uitbundiger de tooi hoe FANtastisch het zomerseizoen is geweest. Wat kan er dan gebeuren op een alm. Bijvoorbeeld bliksem inslag waar dieren geraakt kunnen worden. Maar gelukkig gaat het in veel gevallen goed.  De oorspronkelijke betekenis van dit feest is nog altijd duidelijk: het is de dank aan de Schepper, dat Hij het vee voor alle onheil heeft behoed.

In Tirol alleen al zijn zo’n 2100 Almen. Deze liggen allemaal tussen de Arlberg en Kaisergebergte en tussen de Karwendel en Lienzer Dolomieten. Ruim 200.000 dieren komen jaarlijks van de alm.

Hopfgarten Almabtrieb

Video’s en foto’s welkom

Ben je in Oostenrijk in September of Oktober dan zou je dit dorpsfeest een keer moeten zien. Wij hebben een overzicht gemaakt op welke dag er in welk dorp er een Almabtrieb is. Mocht je zelf bij één van deze events aanwezig zijn en wil je er verslag van doen dan kun je uiteraard bij ons terecht met jouw foto- en of video-update.

Hieronder per regio een overzicht, lang niet alle dorpen zijn vermeld. Maar mocht je aanvullingen hebben…meld dit dan in de reacties.

COVID DISCLAIMER

Op moment van schrijven zitten we nog steeds in een pandemie waar we heel langzaam uit komen, daarom zijn onderstaande data net als vorig jaar onder voorbehoud. Maar aangezien veel mensen gevaccineerd zijn hebben wij goede hoop dat er dit jaar toch veel “almabtrieben” doorgaan waarschijnlijk nog met de nodige maatregelen.

Wij zullen jullie hiervan op de hoogte houden en weten jullie iets meldt het ons via info@fantastischoostenrijk.nl

Tirol

Almabtrieb St Johann

Salzburgerland

Vorarlberg

Karinthië

Oberösterreich

Stiermarken

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?
Abonneer je op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Rechtsonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Heb je je reeds aangemeld, druk dan niet op de knop anders wordt je weer afgemeld… Helaas is het wel zo dat Apple apparatuur niet aan deze berichten dienst mee wil werken.

Mesnerwirt Westendorf

Grittlmühle grote afsluitbanner

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

Sinds 1 jaar (27 oktober 2019) hebben we ook een facebookgroep geopend op facebook Vrienden van FANtastisch Oostenrijk zodat jullie hier de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto’s en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×