Almabtrieb Oostenrijk 2022 een overzicht!

Almabtrieb oostenrijk

Almabtrieb Oostenrijk 2022 een overzicht!

Het is een traditie die ieder jaar wordt gevierd met vee dat prachtig is uitgedost. Almabtrieb is een boerentraditie waarbij het vee weer opstal en naar het dal gaat.

De Almabtrieb is een traditie waarbij de dieren van de alm afgaan om weer op stal te gaan. Dit wordt gevierd net als dat de dieren de weide in gaan. De dorpen die het eerst beginnen liggen natuurlijk wat hoger. Daar is het wat eerder kouder en moeten de dieren naar beneden. De lager gelegen gebieden komen dan later aan de beurt. Zelfs tot in oktober is er Almabtrieb en dat wordt altijd groots gevierd in Oostenrijk.

Traditie

Almabtrieb is een hele oude traditie en wordt met heel veel kleur gevierd. Ook kun je zien aan de uitdossing van de dieren of het een goed jaar is geweest. Het heeft ook te maken dat er geen ongelukken met de dieren zijn geweest. Is dit zo dan worden de dieren erg mooi aangekleed en hier geldt hoe uitbundiger de tooi hoe FANtastisch het zomerseizoen is geweest. Wat kan er dan gebeuren op een alm. Bijvoorbeeld bliksem inslag waar dieren geraakt kunnen worden. Maar gelukkig gaat het in veel gevallen goed.  De oorspronkelijke betekenis van dit feest is nog altijd duidelijk: het is de dank aan de Schepper, dat Hij het vee voor alle onheil heeft behoed.

In Tirol alleen al zijn zo’n 2100 Almen. Deze liggen allemaal tussen de Arlberg en Kaisergebergte en tussen de Karwendel en Lienzer Dolomieten. Ruim 200.000 dieren komen jaarlijks van de alm.

Hopfgarten Almabtrieb

Video’s en foto’s welkom

Ben je in Oostenrijk in September of Oktober dan zou je dit dorpsfeest een keer moeten zien. Wij hebben een overzicht gemaakt op welke dag er in welk dorp er een Almabtrieb is. Mocht je zelf bij één van deze events aanwezig zijn en wil je er verslag van doen dan kun je uiteraard bij ons terecht met jouw foto- en of video-update.

Hieronder per regio een overzicht, lang niet alle dorpen zijn vermeld. Maar mocht je aanvullingen hebben…meld dit dan in de reacties.

DISCLAIMER

Onderstaande data zijn net als de vorige twee jaren onder voorbehoud.

Nog niet alle datums zijn bekend als wij meer weten zullen wij dit bericht aanpassen en dorpen toevoegen of data wijzigen.

Mocht je iets weten meldt het ons via info@fantastischoostenrijk.nl

Tirol

Almabtrieb St Johann

Salzburgerland

Vorarlberg

Karinthië

Oberösterreich

Stiermarken

Afgelopen jaar waren wij ook bij een Almabtrieb en daar zijn natuurlijk beelden van. Deze kun je hier onder bekijken.

Ons bericht van afgelopen jaar kun je HIER nog terug bekijken. In het weekend van 17 september zijn we ook weer aanwezig. Ook dan zullen er weer beelden gemaakt worden (ook live zullen we weer op facebook en instagram te zien zijn)

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×