Alpen in 2022 meer gletsjerijs gesmolten dan ooit

Pitztaler Gletsjer Wildspitze topfoto

Pitztaler Gletsjer Wildspitze 20 november 2022

Alpen in 2022 meer gletsjerijs gesmolten dan ooit. Dit valt te lezen in de “European State of the Climate” het jongste rapport van de EU-dienst voor klimaatverandering Copernicus.

Volgens het rapport is er meer dan 5 kubieke kilometer aan gletsjerijs gesmolten in de Alpen dat is meer dan ooit van tevoren. De gesmolten ijsmassa zou als deze in een kubus geperst zou worden ongeveer vijf en een half keer zo lang zijn als de Eiffeltoren hoog is.

Het is niet het enige record in 2022, Europa beleefde ook de warmste zomer ooit gemeten. Met gemiddeld 1,4º lag het boven het gemiddelde van de periode 1991 tot 2020. De temperaturen in Europa waren ongeveer twee keer zo hoog als het wereldwijde gemiddelde, aldus Copernicus.

“Het klimaat dat ons te wachten staat, zal heel, heel anders zijn dan het klimaat waarin we zijn opgegroeid,” aldus Copernicus-directeur Carlo Buontempo.  Daarom is het des te belangrijker gegevens en kennis te verzamelen en de juiste conclusies te trekken.

1979

De gegevens van de EU-dienst voor klimaatverandering Copernicus gaan terug tot 1979. De dienst gebruikt naast eigen gegevens ook gegevens van grondstations, ballonnen, vliegtuigen en satellieten die teruggaan tot 1950. Maandelijkse gegevens over temperaturen, zee-ijsbedekking en andere aspecten worden gepubliceerd met behulp van computeranalyses.

Hier kun je de European State of the Climate van Copernicus lezen.

Bron: ORF

Chalet NL 20230223-banner-1200x800-v2.png

Intersport Twinsport banner 1200x700

Vrienden van FANtastisch Oostenrijk

FANtastisch Oostenrijk heeft twee facebook pagina’s. Één daarvan is special voor jullie gemaakt. Op de facebookgroep Vrienden van FANtastisch Oostenrijk kunnen jullie de mooiste en leukste vakantiefoto’s en video’s met elkaar kunnen delen. Heb je leuke plaatjes deel die dan en het lidmaatschap van deze groep is uiteraard GRATIS.

Elk jaargetijde kun je en mag je laten zien. Vertel er ook iets bij en waar de foto en of video is genomen. Zo genieten we allemaal mee, ook als we er even niet zijn.

Nodig ook vooral je vrienden uit die iets kunnen bijdragen aan deze groep! De Groeten en veel plezier in deze groep!

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×