Alpen komende dagen volop zonnig

Terwijl wij in Nederland “genieten” van de stromende regen en stevige wind, baden de Alpen in de heerlijke herfstzon. En dat zal de komende dagen nog wel even zo blijven. Een fijn hogedrukgebied heeft zich genesteld boven de Balkan terwijl boven de Noordzee de lagedruk heerst. Hierdoor komt een zuid tot zuidwestelijke stroming op gang.

De webcams spreken voor zich. Heerlijke blauwe lucht en gematigde temparaturen zien we vandaag in Oostenrijk. Zelfs op de toppen ligt nog die heerlijke sneeuw die afgelopen dagen is gevallen. Toch zal op gematigde hoogtes dit witte goud weer wegdooien. Want de temperatuur gaat omhoog.

Zoals gezegd is de uitgangssituatie als volgt: Lagedruk boven de Noordzee en de Atlantische Oceaan en hogedruk boven de Balkan en de Middellandse Zee. Omdat er nog veel warmte hangt boven het Iberisch schiereiland wordt dit met een zuidwestelijke stroming richting west- en centraal Europa getransporteerd. Deze lucht is erg droog van aard. En omdat de Alpen dichter bij de kern van de hogedruk liggen zal deze droge lucht over de Alpen uitstromen. Omdat Nederland juist dichter bij de kern van het lagedrukgebied ligt, overheerst hier juist de bewolking en de neerslag.

Morgen zal een zonovergoten dag worden in Oostenrijk. De Franse Alpen zullen echter wat meer last hebben van hoge bewolking maar ook daar overheerst het fraaie herfstweer.

Op zondag ruimt de stroming echter meer naar zuidelijke richtingen omdat de hogedrukkern iets meer richting de Balkan trekt. De lucht komt dan echter niet meer over land maar pakt iets meer vocht op vanaf de Middellandse Zee. Hierdoor zal er wat hoge bewolking richting het noorden gestuwd worden. Het kan dus zijn dat er op zondag en maandag wat sluierbewolking over drijft. Dat zal echter geen enkel probleem vormen want de zon voert de boventoon.

Dat is dan goed te zien op de bewolkingskaart van zondag. Vanuit het noordwesten komen de lagedruklijnen iets meer dichterbij. De dikke zwarte lijn is de lijn van neutrale druk (1013 Hectopascal) de blauwe lijnen zijn de lagedruk lijnen en de rode lijnen zijn de lijnen van hogedruk. En hogedruk onderdrukt de bewolkingsgraad en de regen. Nederland is dus bagger op zondag met boven gemiddelde temperaturen vanwege een zuidwestelijke wind en de Alpen…

… zijn aangenaam warm. Zelfs een beetje föhnig aan de noordkant vanwege de zuidelijke stroming. Deze trend zal aanhouden tot en met dinsdag.

Na dinsdag wordt alles een beetje onzeker. In eerdere berekeningen veroverde de lagedruk het Europese continent waardoor er nog wel eens wat neerslag zou kunnen vallen. In de laatste berekeningen is dat er wel een beetje uit. Er wordt zelfs heel voorzichtig een Scandihoog in de steigers gezet. Dat is mooi te zien in de pluim.

De komende dagen is het zonnig in de Alpen, aangenaam warm en dus FANtastisch weer voor heerlijke buiten activiteiten, mits je nog wat dagen vakantie hebt. De herfstvakantie in de zuidelijke provincies is begonnen, dus wat let je? Na dinsdag neemt de onzekheid toe maar is de trend wel dat het koeler gaat worden. Daar kijken we de komende dagen dan maar weer naar.

Fijn weekend!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht