Arctische kou in Oostenrijk

Het is momenteel rustig weer in Oostenrijk. Met een zwak hogedrukgebied ten Oosten is er weinig bijzonders te melden. Zonnige momenten maar ook wolkenvelden wisselen elkaar deze zaterdag af. Daarbij is het koud met ´Dauerfrost´. Letterlijk vertaald duurvorst. Een mooi Nederlandse woord is er niet voor (of toch wel een ijsdag), maar het komt erop neer dat het kwik nergens boven nul komt. Op 1500 meter vriest het 8 a 9 graden. (of gewoon een ijsdag :))

Na een koude nacht met in heldere dalen strenge nachtvorst, blijft ook zondag het kwik op alle hoogtes onder nul. De bewolking wordt vanuit het westen dikker in Vorarlberg en Tirol kan een lokaal vlokje sneeuw vallen. Op 1500 meter ligt het kwik tussen de 5 en 10 graden onder nul.

Maandag weinig verandering. Wolkenvelden domineren het weerbeeld maar op de meeste plaatsen blijft het wel droog. Alleen in Vorarlberg en Tirol kan opnieuw een klein beetje sneeuw vallen. Verwacht geen grote hoeveelheden, maximaal 2 of 3 centimeter. Nog altijd ijzig koud met nergens temperaturen boven nul.

Zonnige maar arctische dinsdag met Kaiserwetter!

Dinsdag lossen de wolkenvelden op en is het flink zonnig. Het wordt een prachtige maar koude kaiserwetter dag. Maar het is wel koud met dikke vorst overdag. Tijdens de heldere nachten kan het 10 tot 20 graden vriezen.


Verscherping kou

Woensdag verscherpt de kou. Een arctische uitbraak, inclusief een lagedrukgebied dat afzakt richting Italië, zorgen voor de komst van zéér koude maar vochtige lucht. Het is bewolkt en erg koud, op 1500 meter vriest het 11 tot 12 graden. In de dalen veelal 5 tot 7 graden vorst midden op de dag.

Richting het weekend bereikt de arctische uitbraak zijn climax, met middagtemperaturen onder de -10 in veel dalen. Het is alleen nog onduidelijk hoe het geheel zich in detail gaat ontwikkelen. Het Europees model komt met een redelijk droge variant met meer zon. Echter het Amerikaans model komt met een soort mega koude nordstau en enkele dagen flinke sneeuwval. Ja flinke sneeuwval bij middagtemperaturen van 10 graden onder nul. Dergelijke sneeuw komt vaker voor in Oostenrijk. Maar dit type sneeuw is vaak zeer droog en luchtig, puur poeder. Overigens wie de gletsjer op gaat moet zich goed aankleden. Hier komt het kwik met moeite nog boven de -20 graden.

Jeroen Elferink

Werken in Oostenrijk make it happen

Werken in Oostenrijk make it happen

 

Rehall Enjoy Youre Rides

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...