Arlbergtunnel is weer geopend

Arlbergtunnel en pas

Locatie van de Arlbergtunnel (S16) en de pas (179). Klik op de foto voor een grotere foto.

Arlbergtunnel is weer geopend. Goed nieuws voor de vakantiegangers voor het aankomend winterseizoen.

De Arlbergtunnel was sinds 24 april 2023 gesloten in verband met renovatiewerkzaamheden. De renovatie van de tunnel kon na bijna 45 jaar niet langer uitgesteld worden. De renovatie zal in twee delen uitgevoerd worden, In totaal investeert de ASFINAG 75 miljoen euro om de wegdek, tunnelbekleding en de afwatering te vernieuwen.
De eerste fase van de tunnelrenovatie is na een half jaar eindelijk afgerond en vanaf gisteren (vrijdag 6 oktober 2023) is de doorgang weer vrij voor alle weggebruikers.  In deze eerste fase beperkten de renovatiewerkzaamheden zich tot de Tiroolse kant van de tunnel. Het gedeelte aan de Vorarlbergzijde komt pas in 2024 aan de beurt. Met name de bijna 50 jaar oude betonnen rijbaan en de tunnelcoating op de zijwanden werden vernieuwd.

Arlbergtunnel Tirol kant

Arlbergtunnel Tirol kant

ASFINAG-directeur Stefan Siegele beschrijft de afhandeling van de bouw als een schoolvoorbeeld en benadrukt de goede samenwerking: “Dit teamwork zorgde ervoor dat het omleidingsconcept met de Arlbergpas en brede routes perfect uitpakte.” Andreas Fromm, bouwmanager bij ASFINAG, benadrukt de omvang van de herstelwerkzaamheden.
Tot 200 arbeiders werkten op de bouwplaats in een beperkte ruimte. Fromm heeft het over de megabouwplaats van ASFINAG in het westen van Oostenrijk. Voor zowel Tirol als Vorarlberg is de opening naar het winterseizoen toe van groot belang voor het verkeer.

Fase twee

Fase twee van de renovatiewerkzaamheden zal na het winterseizoen beginnen aan de kant van Vorarlberg. Ook dan zal de sluiting als alles mee zit zes maanden gaan duren. Op de planning staat dan ook de renovatie van het tolhuisje van St. Jakob.

Arlbergtunnel Vorarlberg kant

Arlbergtunnel Vorarlberg kant

Omleidingen

Tijdens de afsluiting in 2024 zal het autoverkeer omgeleid worden via de Arlbergpas. Het vrachtverkeer zal de bergpas in sommige gevallen over een groot gebied moeten mijden. Een informatiecampagne is de afgelopen maanden geweest en heeft er voor gezorgd dat de vervoerssector van tevoren goed op de hoogte is van oplossingen voor bestemmings- en bronverkeer en zich zo kan voorbereiden op de afsluitingen.

Lees ook: Arlbergtunnel een half jaar gesloten

Bron: Tiroler Tageszeitung

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Banner Fantastisch Oostenrijk (900 x 600 px)

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...