Bagger tot dinsdag maar vanaf woensdag sneeuw

De komende dagen, eigenlijk tot en met dinsdag, is het een vrij complexe situatie wat het weer in de Alpen betreft. Het is buigen of barsten met betrekking tot de neerslag en de sneeuwgrens. We willen natuurlijk allemaal het witte goud naar beneden zien dwarrelen, maar over het algemeen zal het dwarrelen vervangen worden door vallen en zal het witte goud vervangen worden door regen. Don’t shoot the messenger. Af en toe is het een vuil beroep maar iemand moet het doen. De bovenstaande kaart geeft de (zwabberende) fronten aan die ten noorden van de Alpen langs koersen, soms zuidelijker uitzakken (zoals op maandag) maar ook weer teruggedrongen worden en dan neemt de neerslag ook af (zoals op dinsdag) Laten we het eens in detail proberen te samenvatten.

Over vandaag zal ik geen woorden vuil maken want dat is prima. Zacht maar mooi met een beetje hoge bewolking zo nu en dan. In het westen doet de zon het ’t best. Maar zondag is het een ander verhaal. Zoals gezegd koersen de fronten ten noorden van de Alpen langs maar ook de koele lucht is in de buurt. En dat is juist zo hatelijk dat die nou net niet in de buurt komt zodra de neerslag langskomt.

In de loop van de nacht schuift er een neerslagfront over de meest noordelijke Alpen. Het zal niet veel meer dan gespetter geven. Maar het is natuurlijk vervelend om tijdens je duur verdiende vakantie in de regen te zitten. In de loop van zondag wordt de stroming iets meer noord/noordwestelijker. Daarmee komt echter niet meteen koude lucht binnenstromen. In het 2e plaatje heb ik een kader gezet waar de lucht vandaan komt en hoe de stroming ongeveer is. De bron van de lucht is te warm (de bovenlucht is ook relatief erg warm) en daardoor is er een hoge sneeuwgrens. Met name in het westen. Vorarlberg en Tirol zitten zeker in de regen onder de 1500 meter. Steiermark en Salzburgerland zal erom hangen of het daar boven de 1200-1000 meter nog wat sneeuw gaat geven.

Op de korte termijn (we kijken naar de SVG op maandag) zijn de verschillen in de modellen nog zo krankzinnig groot dat er echt geen pijl op te trekken is. Mijn gevoel qua berekeningen gaat uit van de uitkomsten van de veel warmere GFS. Het Europese model geniet natuurlijk mijn voorkeur omdat die toch wel wat gunstiger oogt. Maar omdat de bovenlucht zo warm is doet dit vermoeden dat de neerslag vloeibaar zal zijn. En ook qua intensiteit van de neerslag is de GFS veel scheutiger. Dat komt omdat de lucht warmer is in de berekeningen en warme lucht bevat nu eenmaal meer vocht. Het is op maandag echt nowcasten in de oostelijke Bundesländer.

Gelukkig is de neerslag ten einde gekomen op het moment dat de meeste warmte als een deken over Oostenrijk ligt. Want op 3000 meter is het slechts -3°C….

….. en op 1350 meter (850 HPA niveau) is het +7°C op dinsdag. In de dalen nog een tikkeltje warmer. Het is dan dus wel droog maar of de sneeuw er beter op wordt…..??

In de nacht naar woensdag komt dan eindelijk de koudere lucht vanuit het noordwesten inzetten en gaat het overal sneeuwen. Aan de voorkant van het neerslaggebied kan er op dinsdagavond ook nog een drup regen vallen maar de temperatuur zal razendsnel dalen.

Dat is te zien in deze animatie.

Tenslotte kijken we naar de pluim. Ik heb er 4 streepjes in gezet. Van links naar rechts:

  1. Zondag in de loop van de dag zal er vanuit het westen een regengebied van west naar oost overtrekken. De meeste neerslag schampt dan de Alpen en de sneeuwvalgrens is dan al flink opgelopen. Die ligt dan rond de 2000 meter. In het westen wellicht nog hoger.
  2. In de nacht naar maandag intensiveert de neerslag. In het westen (Vorarlberg – Tirol) ligt de SVG nog steeds rond de 2000 meter volgens de GFS en rond de 1500 meter volgens ECMWF. Richting het oosten en met name het noordoosten ligt de SVG aanmerkelijk lager. Dar schuurt de koudere lucht tegen de Alpen aan. De SVG ligt volgens GFS (Salzburgerland – Steiermark) tussen de 1000 en 1400 meter en bij EC rond de 600-800 meter (duimen daarvoor) Een flink verschil.
  3. Op dinsdag is het zacht maar zo goed als droog en op dinsdag avond zodra het koufront de Alpen bereikt kan het nog wat regenen. De SVG ligt dan rond de 1400 meter en dan zijn de modellen het wel weer eens. De uren daarna dondert de SVG naar beneden. Probleem opgelost.
  4. Op Woensdag een intensivering van de neerslag met een lage sneeuwgrens en ook op donderdag nog sneeuw en vrijdag wellicht nog wat losse buien. Al met al kan er zo’n 20 mm regen vallen en daarop zo’n 40 centimeter sneeuw.

Fijn weekend!

Ronaldo

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Youtube banner FANtastisch Oostenrijk

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

2 reacties

  1. Jeroen schreef:

    Mooi bericht en spannende situatie, hoop op wat sneeuw in het zuid Duitse Inzell Op 700m

  2. Maurice schreef:

    Lekker lees bericht weer Ronaldo! Vaker doen! 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht