Zondag op maandag flinke bak regen, maar ook sneeuw

De kerstvakantie is begonnen, en ook dit jaar begint de kerstvakantie met de typische weihnachtstauwetter. Gisteren heeft een warmtefront een definitief einde gemaakt aan een lange periode met kou en perfecte condities. Vandaag moeten we het helaas doen met temperaturen boven nul (tot zeker 2000m) en regenbuien. Maar het wordt nog pittiger…

Deze ochtend starten we op de meeste plaatsen nog droog. Het is zwaar bewolkt en in de meeste dalen hangt soms ook dooimist tegen de bergen. Onderin het dal kunnen wegen zijn opgevroren dat voor de nodige gladheid zorgt. Maar in de loop van vanmiddag wordt de bewolking opnieuw dikker en volgen er nieuwe, felle, regenbuien. Daarbij kan de wind soms flink uithalen, tot wel 100km/u. De sneeuwgrens zakt van 2200 meter richting de 1600 of 1500 meter en dat is dan wel een verlichting, hierboven dooit er gelukkig maar weinig. Droge condities zien we juist aan de zuidkant van de hoofdkam, hier met een beetje zon een prachtige dag.

In de nacht naar zondag wordt het opnieuw droger en kan het in de dalen opnieuw tot bevriezing van natte weggedeelten of sneeuwresten komen.

Morgenochtend is het nog langere tijd droog en kunnen we enkele uren even gaan genieten van de skipistes, deze zullen lekker zacht zijn door de regen. Maar de bewolking wordt opnieuw dikker en er volgt opnieuw neerslag. En dit keer is het een flinke bak! Oostenrijk komt op de grens te liggen tussen warme en koude lucht en vormt het strijdtoneel tussen deze twee luchtsoorten. Zondag ligt de sneeuwgrens tussen 1200 meter in Oost-Oostenrijk en 2200 meter in Voralberg, een groot verschil.

En richting maandag lijkt de koude lucht het te gaan winnen, en op de dag van kerstavond gaat overal de sneeuwgrens zakken. Het Europees model maakt het bont met overal boven de 1000 meter een aardige laag sneeuw. Dit model laat de sneeuwgrens al vanaf de ochtend zakken tot in sommige dalen.

Maar daar heeft Amerikaans model lak aan, dit model laat de sneeuwgrens lekker hoog tot kerstavond zelf. Geen sneeuwval tussen de 1000 en 1700 meter, maar gewoon dikke regen. Wie gelijk gaat krijgen? We weten het echt niet…

Wat wel zeker is: er gaat véél, heel véél neerslag vallen. En dan in het bijzonder zondag op maandag en maandag overdag. Denk hierbij aan hoeveelheden van 70 tot 80 liter per vierkante meter. En sowieso onder de 1000 meter valt dit vrijwel volledig als regen. Dat is wel pittig hoor. Gelukkig is er goede kans dat vanaf pakweg 13/1500 meter een overgroot deel in de vorm van sneeuw valt. Dat is een flink pak! Helaas neemt de kans op wateroverlast ook toe.

Vanaf 1e kerstdag rustig weer met geen regen, sneeuw of wind. De zon komt er flink bij en ongeacht wat het weer gedaan heeft, we gaan dan enkele mooie en koude kaiserwetter-dagen tegemoet. Nu duimen dat het met de regen mee gaat vallen en de 1e kerstweek verloopt na wat regen verder prima.

Jeroen Elferink

Instagram Banner

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...