Een klein beetje kaiserwetter maar niet stabiel

Gistermiddag oogde het al vriendelijk maar met 6 graden in het dal was het mild

Een klein beetje kaiserwetter maar niet stabiel

Vandaag staat een best mooie weerdag op de planning voor de westelijke deelstaten van Oostenrijk. Deze ochtend hangen er opnieuw flinke restwolken met ook mist of nevel in de dalen. Dit trekt in de loop van de ochtend vrij makkelijk op en vanaf het Arlgebergte tot aan de Karawanken breekt de zon flink door. In deze regio´s is het zelfs een klein beetje kaiserwetter. Toch wil de lucht niet helemaal strak blauw worden. Maar in het oosten blijft de bewolking de overhand houden, met lokaal een bui. Daarbij daalt de vorstgrens naar 1600 meter, op de bergtoppen vriest het dus weer. In de dalen gaat het weer enkele graden dooien.

Vanavond raakt het bewolkt en komende nacht trekt een zwak koufront over de noordelijke Alpen. Met name direct aan de Duitse grens kan er tot dalniveau sneeuw vallen. De regio om de Zugspitze kan nog 5 tot 10 centimeter vangen. Elders gaat het maar om een paar luttele centimeters en nabij de hoofdkam valt al amper sneeuw laat staan aan de zuidkant.

Wel voert de noordwestenwind koudere lucht aan en morgen ligt de sneeuwgrens overdag rond de 1000 meter. Op 1500 meter vriest het overdag 4 of 5 graden. Daarbij trekt de sneeuw en bewolking in de ochtend snel weg en breekt de zon opnieuw in het westen flink door. Opnieuw dus tijdens de middag een beetje kaiserwetter in deze regio´s bij lagere temperaturen.


Zondag is het kleine beetje kaiserwetter weer weg en volgt onstabiel weer. De wind trekt opnieuw in de bergen aan naar orkaankracht met windstoten over der 120 km/u. Opnieuw zullen enkele skiliften in de loop van de dag uit bedrijf gaan, hou hier rekening mee. Gedurende de dag neemt de bewolking toe en tegen de avond volgt regen en sneeuw vanaf 1600 meter. Tijdens de avond blijft het een beetje regenen maar in de nacht volgt intensievere neerslag. De sneeuwgrens daalt dan naar 1000 tot 800 meter en er kan met gemak 10 centimeter vallen.


In de nieuwe week volgt nog niet direct stabiel weer. Waarschijnlijk zijn er zat mooie dagen maar tussendoor lijken toch steeds storingen met een verder aantrekkende westcirculatie Oostenrijk aan te kunnen doen. De sneeuwgrens is dan een belangrijk thema.

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Chaletnl-banner-900x600

Grittlmühle grote afsluitbanner

Mesnerwirt Westendorf

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht