Vandaag een beetje lente, na het weekend kouder

Vandaag een beetje lente, na het weekend kouder

Het is momenteel bijzonder mild in Oostenrijk, in verschillende deelstaten voelt het zelfs een beetje lente achtig aan. Zo werd het gisteren 17 graden in Innsbruck en 18 in Salzburg. Maar Karinthië en Steiermarken spande de kroon met absurd hoge temperaturen voor medio februari. Hier zagen we temperaturen van ruim 20 graden, met aan de grens met het Burgenland zelfs een 21 graden! Dit alles door de föhnwerking van de zuidelijke Alpen. Ook vandaag hoge temperaturen in Oostenrijk, een beetje lente dus.

Alleen zien we vandaag de hoogste temperaturen aan de noordkant, met 15 tot 18 graden en af en toe zon is het terrasjesweer. Wel staat er in de bergen nog altijd een stevige tot krachtige westenwind, 5 tot 8 Bft. Waarschijnlijk zullen minder skiliften gesloten blijven maar windgevoelige liften kunnen weer uitvallen. De meeste ruimte voor de zon vinden we in Vorarlberg en Karinthië.

Vanavond is het eerst nog helder en droog, in de nacht raakt het bewolkt en vanuit het noorden volgt een koufront.

Klik op de afbeelding om de animatie te laten lopen

Morgenochtend valt er regen en sneeuw vanaf 900 meter aan de gehele noordkant. Maar de neerslag trekt gedurende de ochtend richting het zuiden maar op veel plaatsen in Karinthië en Steiermarken blijft het nagenoeg droog. Alleen aan de rand van de Karawanken activeert het front opnieuw en hier blijft het de gehele dag regenen en sneeuwen vanaf 1100 meter. Vanmiddag wordt het dan vanuit Duitsland droger met enkele opklaringen.

Morgenavond klaart het breed op en in de nacht is het lange tijd helder. Het kan in de dalen weer afkoelen tot onder het vriespunt.

Zondag trekken fronten van west naar oost over Duitsland. Oostenrijk krijgt hier een schampshotje van mee in de vorm van wolkenvelden en opnieuw een aantrekkende wind. Maar toch blijft het op de meeste plaatsen droog.


Maar maandag slaat het weer om door de komst van een koufront. Hierdoor volgt een vrij slechte dag met veel wind (storm) en een zakkende sneeuwgrens naar 1000 tot 500 meter. Hoeveel sneeuw er precies gaat vallen is helaas nog onduidelijk, vanaf dinsdag is het dan een aantal dagen kouder en stabieler.

Jeroen Elferink
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Corona Reis Certificaat vanaf 17 feb 2022

Chaletnl-banner-900x600

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...