Benauwd met buien, weekend tropisch

Door de stijgende buienkansen neemt ook het gevaar op lokale overlast toe de komende dagen.

Benauwd met buien, weekend tropisch

Het is vandaag vrij benauwd en drukkend warm in Oostenrijk. Dit komt door de hoge luchtvochtigheid in combinatie met een onstabiele en warme atmosfeer. Gelukkig verlaat deze luchtsoort Oostenrijk morgen en wacht er een prachtig tropisch weekend op ons.

Deze ochtend al is de lucht onstabiel van opbouw, wolkenvelden overheersen en soms valt er al een bui. Slechts af en toe breekt de zon nog goed door maar dat is vaak van korte duur. Het nachtelijke onweerscomplex in Vorarlberg was eigenlijk al de voorbode. Vooral de middag verloopt buiig met verspreid over Oostenrijk enkele stevige regen- en onweersbuien. Hierbij is lokaal sprake van noodweer met veel hagel, windstoten tot 100 km/u en wateroverlast. Tussen de buien door stijgt de temperatuur nog naar zomerse waarden tussen de 25 en 29 graden. Enkel in het uiterste oosten halen we vandaag nog net de tropische 30 graden.

Ook vanavond blijven buien vallen over de oosthelft van het land. Vanuit het westen wordt het voorzichtig droger en klaart het in de nacht breed op.

Morgenochtend hebben we te maken met een tweedeling in Oostenrijk. In het westen schijnt de zon uitbundig terwijl het in het oosten nog bewolkt is met regenbuien. Daarbij kan regionaal nog wat onweer voorkomen en ook wateroverlast is niet uitgesloten. Dit omdat er lokaal zelfs 40 of 50mm naar beneden kan komen in deze regio. Vanmiddag verschuift de tweedeling verder naar het oosten en breekt op steeds meer plaatsen de zon door. Uiteindelijk is het overal zo goed als droog en breekt de zon goed door. Hierdoor stijgt de temperatuur uiteindelijk overal nog naar hoge waarden tussen de 27 en 31 graden. Doordat de luchtvochtigheid lager is voelt het niet meer benauwd of drukkend.


Zondag schijnt overal de zon van opkomst tot ondergang. Daarbij is de kans op een onweersbui erg laag, het blijft overal gewoon nagenoeg droog De temperatuur stijgt hard en regionaal zien we kwikstanden van 31 of 32 graden.


Maandag blijft het tropisch warm, en doordat de luchtvochtigheid opnieuw stijgt wordt het weer benauwd en drukkend. Tot zeker halverwege de middag schijnt overal de zon flink. Maar een koufront brengt later op de dag verkoeling in Vorarlberg en Tirol. Hier is noodweer mogelijk met zeer zware onweersbuien, hagel en zware windstoten. Dit noodweer kon wel eens erg gevaarlijk uitpakken. Details volgen natuurlijk nog…

Jeroen Elferink-Ruijsch
Meteoroloog FANtastisch Oostenrijk en Weerplaza

Dakdragerwinkel.nl Grote banner DDW - lente 2022 - 900x600

Mesnerwirt Westendorf

Banner van den Berg Wandelschoen op Maat

Zoek en boek arrangementen

Zoek & boek jouw bestemming

Reageer mee via Facebook

Heb jij je al geabonneerd op onze Nieuwsbrief?

Op de hoogte blijven van het nieuws uit Oostenrijk. Abonneer je gratis op onze Nieuwsbrief en je bent als eerste op de hoogte.

* verplicht