Berensporen ontdekt in Saalbach Hinterglemm

Rattendorfer Alm Francoise Nieman

foto ter illustratie

Berensporen ontdekt in Saalbach Hinterglemm Pinzgau: jagers observeren de regio

Nadat enkele dagen geleden sporen van een beer werden ontdekt in de Schwarzachergraben in de gemeente Saalbach-Hinterglemm, houden jagers de regio nu nauwlettend in de gaten. Het dier zal opgespoord moeten worden.

Saalbach Hinterglemm

Een paar dagen geleden ontdekte een jager sporen van een beer in de Schwarzachergraben op ongeveer 2.000 meter boven zeeniveau in de gemeente Saalbach-Hinterglemm (Pinzgau). Dat bevestigen experts van het verantwoordelijke onderzoeksinstituut voor natuurkunde na bestudering van beelden die opgenomen waren met de telefoon. De volgende stap is proberen het dier te vinden om zo actief zijn trekroute te kunnen volgen, meldt de deelstaat Salzburg afgelopen vrijdag.

DNA-analyse moet duidelijkheid brengen

Na informatie over de berensporen te hebben ontvangen, vroeg de vertegenwoordiger van de staat, Hubert Stock, de jagers om elk bewijs van de beer, zoals haren of uitwerpselen, te melden. Het doel is om een ​​DNA-analyse van het dier te kunnen doen.

De migratieroute van de beer wordt gevolgd

Deze dieren leggen tussen de 30 en 50 kilometer per dag af. Toch kan niet worden uitgesloten dat de beer zich momenteel nog in de regio bevindt. “We staan ​​voortdurend in contact met de jagers, want het is niet te voorzien waar het dier de volgende keer zal opduiken”.

Kom je een beer tegen wat moet je doen?

Over het algemeen is voorzichtigheid geboden bij het tegenkomen van een groot roofdier. “Deskundigen adviseren om zo kalm mogelijk te blijven, je ogen niet van het dier af te wenden en er langzaam van weg te gaan. In een absolute noodsituatie, als de beer niet weggaat en het je niet lukt om de afstand te vergroten, is de huidige aanbeveling om roerloos op de grond te gaan liggen en niet meer te bewegen’. Het is natuurlijk een moeilijke situatie voor het individu die waarschijnlijk veel stalen zenuwen zou vergen.

Beren waargenomen in Tirol en Beieren

In april werden berensporen gemeld uit de Beierse districten Miesbach en Rosenheim. Ook in Tirol werd een beer waargenomen. Het dier werd naar verluidt gevangen door een wildcamera. Er wordt gezegd dat het een voederstation voor wilde dieren heeft gebruikt en een reebok heeft gescheurd.

Keer op keer berenwaarnemingen in Salzburg

De bruine beer was ooit inheems in de provincie Salzburg en was samen met wolven en lynxen een van de dieren in het Nationaal Park Hohe Tauern. De beer is in dit land uitgeroeid, sindsdien zijn er alleen geïsoleerde waarnemingen in de staat geweest. In de zomer van 2002 waren er drie beren op pad in het Nationalpark Hohe Tauern. In 2014 viel een beer een toen 71-jarige boer aan op een alpenweide in de gemeente Thomatal (Lungau). In mei 2016 verdwaalde een beer in Villach en zwierf ’s nachts door het gebied rond het centraal station.

Oostenrijkse Winkel grote banner

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×