Bergbahnen Söll richting een energie zelfvoorzienende toekomst

Bergbahnen Söll richting een energiezelfvoorzienende toekomst

Waterkrachtcentrale in de Stampfange © SkiWelt

Bergbahnen Söll richting een energie zelfvoorzienende toekomst

Het winterseizoen 2024/2025 in Söll start met elektriciteit uit eigen waterkrachtcentrale.

Vanaf december 2024 zal 25% van de jaarlijkse energiebehoefte van de Bergbahnen Söll komen uit een eigen waterkrachtcentrale. Dankzij de bouw van een kleine waterkrachtcentrale in de Stampfanger.

Als je kijkt naar het zomerbedrijf dat van mei tot oktober loopt, kunnen beide liften naar de Hexenwasser en Hohe Salve bijna volledig zelfvoorzienend worden gebruikt dankzij deze zelf opgewekte energie.

Bergbahnen Söll richting een energiezelfvoorzienende toekomst

© SkiWelt

Duurzaam

In Söll, dat een onderdeel is van SkiWelt Wilder Kaiser – Brixental, is men geen vreemde in duurzaamheid. In 1988 al werd voor het eerst een warmteterugwinningssysteem geïnstalleerd en is recentelijk nog gemoderniseerd.

In 2006 werd de stadsverwarming aangesloten op een plaatselijke houtsnipperwarmtecentral en in 2009 gevolgd door een pelletverwarming voor de werkplaatsen.

Sinds 2016 wordt bij Bergbahnen Söll, net als in de hele SkiWelt, een GPS-gestuurd systeem voor het meten van de sneeuwhoogte gebruikt om energie en water te besparen.

Hoe duurzaam skivervoer zowel ecologisch als economisch zo goed mogelijk op elkaar kan worden afgestemd, is zowel vroeger als nu stevig verankerd in de bedrijfsfilosofie van Bergbahnen Söll en de andere SkiWelt-bergbahnen.

Bergbahnen Söll richting een energiezelfvoorzienende toekomst

© SkiWelt

Start bouw

“Energieonafhankelijke exploitatie – met de bouw van onze kleine waterkrachtcentrale zetten we een grote stap in deze richting! Daarom heeft Bergbahnen Söll van de gelegenheid gebruik gemaakt om te investeren in een kleine waterkrachtcentrale direct naast het dalstation”,  aldus Mario Gruber, bedrijfsleider van Bergbahnen Söll.

De bouwwerkzaamheden zullen begin juni 2024 gaan starten als de positieve beslissingen van de staat en het district Kufstein binnen zijn. De ingebruikname is gepland voor december 2024.

Verdere e-laadstations zijn gepland direct bij het dalstation van de Söll Bergbahnen, die ook kunnen worden voorzien van stroom uit de kleine waterkrachtcentrale.

Gegevens waterkrachtcentrale Stampfanger

  • Maximaal vermogen 380 kW
  • Jaarlijks vermogen 1.500.000 kW/h / komt overeen met ongeveer 25% van het totale elektriciteitsverbruik van de Bergbahnen Söll
  • Investeringskosten ongeveer EUR 2.500.000

Bron: SkiWelt.at

Logo Brixental

Kitzbüheler Alpen Hohe Salve Region

SkiWelt logo

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Van den Berg Sport wandelschoen op maat

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×