Bergbahnen stellen après-ski regels voor en MEER Nieuws

Solden Turner Après-ski

Bergbahnen stellen après-ski regels voor en MEER Nieuws

De Oostenrijkse Bergbahnen hebben dinsdag haar veiligheidsconcept voor de komende winter in Wenen gepresenteerd. De Bergbahnen spraken zich onder meer uit voor een tussentijdse sluitingstijd en regulering van het aantal gasten in de après ski. Een maximum voor het aantal gasten in de skigebieden wordt verworpen door de Bergbahnen.

“Ik waarschuw al zes weken dat we hier regelgeving nodig hebben. Het is 5 over 12 ”, zei Franz Hörl, voorzitter van de Oostenrijkse Bergbahnen (WKÖ) op de persconferentie van vandaag. Het winterseizoen begint over twee en een halve maand. Daarom is er dringend behoefte aan concepten. Vanuit het oogpunt van toerisme en de Bergbanen rijst ook de vraag hoe après-ski in deze Corona tijd zou moeten plaatsvinden.

Bergbahnen zijn voor verplichte registratie van gasten

Franz Hörl riep ook op tot een landelijke oplossing. Hij is voorstander van een verplichte registratie van gasten bij de après-ski en in de nachtclubs van de wintersportplaatsen. Ook is men voor een tussenliggende sluitingstijd vanaf ongeveer 18.30 uur of 19.00 uur, waarin de bars worden schoongemaakt en ontsmet. Daarbij hoort ook een maximering van het aantal gasten.

“Een gecontroleerde après-ski is beslist beter dan feesten in de steegjes”, zegt Hörl. Als politici het helemaal willen verbieden, dan is dat een beslissing waarvoor ook compensatie moet zijn. De beslissing moet nu genomen worden, benadrukt de woordvoerder van de kabelbaan. “Drie procent van de omzet kan 97 procent van het seizoen in gevaar brengen.”

Saalbach Kohlmais Topfoto

Hörl beschouwt nationale regels als ambitieus

Volgens minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober (Groenen) zou het wintertoerisme “onder zeer specifieke randvoorwaarden” moeten plaatsvinden. Anschober streeft naar dezelfde normen in alle Alpenlanden, zodat niemand een concurrentienadeel heeft. Hörl beschouwt dit op zijn beurt als erg ambitieus. “Ik denk dat dat op zijn vroegst in het seizoen 2021/22 kan worden bereikt.”

In ieder geval heeft de belangenorganisatie van de kabelbaanbedrijven al richtlijnen opgesteld voor de Bergbahnen zodat het winterseizoen ondanks ongunstige omstandigheden gewoon in bedrijf kan zijn. Een overeenkomstige regeling bestaat nog niet. Kabelbanen en tandradbanen behoren tot het openbaar vervoer. Daarom is het dragen van een gezichtsmasker/buffy verplicht. Ook dient er één meter afstand aan gehouden te worden. Hörl is van mening dat de bereidheid om een ​​masker/buffy te dragen in de winter groter is dan in de zomer.

Tegen een maximaal aantal van gasten

De vertegenwoordigers van de Bergbahnen wijzen een bovengrens voor gasten in de winter af. In het geval van stoeltjesliften of sleepliften zijn de cijfers dat in 85% van de gevallen dit gewoon in de buitenlucht gebeurd!

Voor de overige 15 procent zijn het cabinebahnen of gondels. Er zou gezorgd worden voor ventilatie en dat houd in dat de ramen zo worden ingesteld dat ze niet zijn te sluiten. Dit laatste deelde Erich Egger mee (voorzitter van de Bergbahnen specialisten Kamer van Koophandel Salzburg en bestuurslid van de Schmittenhöhebahn AG) Ook ligt de tijd dat je in een gondel zit binnen de 15 minuten, 15 minuten wordt als kritische tijd gezien voor een eventuele besmetting. Ook zullen de Bergbahnen de snelheid van de gondels/liften verhogen zodat de tijd dat je in de lift zit verkort wordt.

Hörl en Egger willen ook zo weinig mogelijk rijen bij de kassa’s zien. Daarom moeten lifttickets ook online worden verkregen om de kassa’s te ontlasten. Controlesystemen moeten de stroom gasten sturen, het personeel moet controleren of mond- en neusbescherming wordt gedragen en of de veiligheidsafstand wordt aangehouden. Daarnaast willen ze de medewerkers van veel kabelbanen testen. “We gaan dit in de winter heel intensief doen”, zegt Egger.

Buffy Bandana FANtastisch Oostenrijk

… komende winter Buffy op!

Summit Travel Banner2019-1000x600-2

ChaletsPlus Banner Groot

Zoek en boek jou wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...