Bergbeklimmers gered vanaf de Grossglockner

De Grossglockner

Bergbeklimmers gered vanaf de Grossglockner

Bergredders en alpenpolitie hebben op de Grossglockner de levens van drie Tsjechen gered. Ze haalden de bergbeklimmers onder de meest ongunstige omstandigheden vanaf de zuidkant van de Grossglockner. Tijdens een uiterst uitdagende operatie van 15 uur werden de Tsjechen naar het dal  gebracht. De mannen waren onderkoeld, maar ongedeerd.

Voor de bergbeklimmers uit Tsjechië was het de bedoeling dat het een rots- en ijstocht zou worden aan de zuidwand van de Grossglockner opweg naar de top. Ze negeerden echter de weersvoorspelling van hevige sneeuwval en windstoten en hebben mogelijk hun eigen capaciteiten overschat. Vrijdagavond rond 22.45 uur deden ze een noodoproep dat ze niet meer vooruit, maar ook niet terug konden komen.

Onderkoeld, maar ongedeerd

13 bergredders en alpenpolitieagenten besloten die nacht vanuit Kals (Oost-Tirol) naar de Erzherzog-Johann-Hütte te klimmen in maximaal 40 centimeter verse sneeuw en vervolgens bij het aanbreken van de dag hun klim voort te zetten. Met behulp van GPS-coördinaten konden de hulpdiensten de locatie van het noodbivak van de drie Tsjechen bepalen en reddingswerkers van de Kleinlockner konden naar de drie Tsjechen toe. Dit met behulp van een 200 meter lang touw. Hiermee kon men naar de mannen abseilen.

Ook de politiehelikopter Libelle uit Karinthië werd opgeroepen en probeerde vanuit verschillende richtingen te naderen, maar vanwege de weersomstandigheden tevergeefs. De drie Tsjechen werden door het reddingsteam gezekerd aan bergkam. Vervolgens werden ze naar de Erzherzog-Johann-Hütte gebracht om daar de eerste zorg te geven. De mannen waren onderkoeld, maar ongedeerd en werden na 15 uur inspannend en riskant werk uiteindelijk veilig naar het dal gebracht.

De kosten zullen naar verwachting rond de 20.000 euro liggen

Ze hadden nauwelijks nog een nacht in de sneeuw en wind kunnen overleven, vertelde de Alpenpolitie. De geredde Tsjechen toonden weinig begrip en zouden niets verkeerd hebben gedaan. In ieder geval worden ze nu geconfronteerd met een rekening van de bergreddingsdienst en de politie. De uurtarieven variëren sterk van staat tot staat. In dit geval gaat het om Oost-Tirol. De drie Tsjechen kunnen te maken krijgen met kosten die ruim 20.000 euro bedragen.

De Tiroler bergreddingsdienst zal de kosten volledig in rekening brengen, zegt Peter Tembler van het plaatselijke kantoor in Kals: “Uurtarieven worden tegen een vast tarief in rekening gebracht. In dit geval was het een grote operatie, omdat er ruim tien bergredders bij betrokken waren. De uurtarieven bedragen iets meer dan 1.000 euro.” De Tsjechen moeten ruim 15.000 euro betalen.

Er bestaat geen uniforme berekening voor deze kosten in heel Oostenrijk. De vaste tarieven in Karinthië zijn lager dan in Tirol. De Alpenpolitie brengt ook kosten in rekening voor de operaties.

skioutlet 2022 grote banner

Wil je nu echt niets missen van de berichtgeving van FANtastisch Oostenrijk?

Iedere dag als eerste geïnformeerd worden over het weer, video’s, updates en alles wat het leuk maakt in de Oostenrijkse Alpen, abonneer je dan op onze FANtastische Push berichten. Je kunt je abonneren via jouw mobiel, laptop, tablet of pc (en het is natuurlijk volkomen gratis) Linksonder in het scherm zie je een rood bolletje oplichten. Druk op deze knop en je krijgt dagelijks een signaal dat er een nieuw bericht klaar staat. Helaas is het wel zo dat de Apple apparatuur niet aan deze berichtendienst mee wil werken.

Skihut Alles voor de Wintersport Banner Groot

Zoek en boek je wintersport

Dit vind je ook FANtastisch...

×